Διεθνή

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημέρωσε Αναστασιάδη για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημέρωσε Αναστασιάδη για τη συνάντηση με τον Ερντογάν
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επικοινωνία με τον Κύπριο Πρόεδρο είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τον ενημερώσει για τις επαφές του, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πρόσφατη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για τις επαφές του με ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών:

O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, επιβεβαίωσε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Η συζήτηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου κινήθηκε σε δυο άξονες.

Σύμφωνα, ο πρωθυπουργός έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, το οποίο χαρακτήρισε νομικά άκυρο, και το προσφυγικό-μεταναστευτικό. «Είχαμε μία ανοιχτή συζήτηση με τον Ταγίπ Ερντογάν», δήλωσε κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες»

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκιά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, εφόσον όμως υπάρχει καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές αυτές θα ξεπεραστούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ως προς το μεταναστευτικό, έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράτυπης μετανάστευσης.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών.Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα διατηρεί απόλυτη στήριξη στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πίτερ Στάνο, για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Τόνισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως «επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments