Διεθνή

Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.: Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία

Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.: Το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί σοβαρή ανησυχία
Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.: Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν Τουρκία – Λιβύη προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Γιοσέπ Μπορέλ εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο. «Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά». Τέλος, ο Γ. Μπορέλ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Λιβύη: Παράνομη οντότητα η κυβέρνηση – Άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

Η επιστολή του Προέδρου της Βουλής της χώρας, Aguila Saleh Eissa, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres έρχεται στη δημοσιότητα. Με αυτή παραθέτει τους λόγους για τους οποίους το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης αμφισβητεί την εγκυρότητα της συμφωνίας αλλά και τη νομιμότητα της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει παράνομη οντότητα, καταγγέλλει ότι στόχος του μνημονίου είναι «η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».

Αναφέρει ότι το μνημόνιο «δείχνει εν πολλοίς άγνοια της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων/ζωνών δικαιοδοσίας μεταξύ του κράτους της Λιβύης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Aguila Saleh Eissa θα βρεθεί την προσεχή Πέμπτη στην Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να συναντήσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments