Άποψη

Κύριε Πάιατ, μας κακομαθαίνετε!

Κύριε Πάιατ, μας κακομαθαίνετε!
Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη σημαντικότητα της δήλωσης του Αμερικάνου πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γράφεται άρθρο με αυτόν τον τίτλο για τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Ελλάδα, αλλά ειλικρινά αυτή τη φορά φαίνεται να το αξίζει απόλυτα. «Τα κατοικημένα νησιά πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση με την ηπειρωτική χώρα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους και αν βρίσκονται κοντά σε άλλη χώρα»!

Η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ έγινε σε Έλληνες δημοσιογράφους και είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η δήλωση είναι 100 – 0 υπέρ των ελληνικών θέσεων. Εφόσον αυτή είναι και η στάση των ΗΠΑ στα μπρα ντε φερ της Αθήνας με την Άγκυρα θεωρώ ότι πλησιάζει η ώρα για ένα ακόμη… ευχαριστώ! Όχι γιατί οι διεθνείς σχέσεις είναι θέμα καλών τρόπων. Αλλά γιατί η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίους δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ανεξάρτητα από συμφέροντα και συσχετισμούς ισχύος.

Τόσο καθαρή στήριξη στις θέσεις της η Ελλάδα δεν είχε και πολλές φορές στο παρελθόν. Ίσως τελικώς, όπως λέγαμε και σε πρόσφατο άρθρο για τη στρατηγική Ερντογάν, να έχει διαβάσει λάθος ο Σουλτάνος του Βοσπόρου το πόσα μέτωπα ταυτόχρονα μπορεί να ανοίξει και να έχει εκτιμήσει λάθος το μέχρι που μπορεί να προκαλεί την Ουάσινγκτον φλερτάροντας με τη Μόσχα.

Μια ακόμη καλή είδηση για εμάς και κακή για την Τουρκία είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Γερουσία των ΗΠΑ. Και μάλιστα ομόφωνα.

Είναι προφανές πως θα κοστίσουν λίγο πιο ακριβά απ’ ότι υπολόγιζε οι S-400 στον Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια ημέρα στις καλές ειδήσεις για την Ελλάδα έχουμε και τη στάση της ΕΕ, που έθεσε εκτός διεθνούς δικαίου τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη. Με μια δόση υπερβολής θα μπορούσε κανείς να πει το γνωστό… όνειρο ζω μη με ξυπνάτε. Αλλά ξέρουμε καλά πως τα όνειρα στις διεθνείς σχέσεις κρατούν ελάχιστα. Όπως και στην πραγματική ζωή. Και αν θες να κάνεις τα όνειρα πραγματικότητα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αγωνιστείς για αυτά. Οπότε παραμένουν στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Από την κοινωνία και την οικονομία μέχρι την άμυνα και τη διπλωματία.

Σε λίγες ημέρες η χώρα θα μπει στην ανάπαυλα των γιορτών. Ο πρωθυπουργός θα… ανέβει στο βουνό και θα αποφασίσει το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ελπίζω ότι μαζί θα πάρει αποφάσεις και για το πως θα αξιοποιήσει τη συναίνεση που έδειξε η αντιπολίτευση στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού. Μετά από μία δεκαετία κρίσης επιτέλους ο πολιτικός κόσμος κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα θέμα. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας δεν πρέπει να κλείσει πριν προσφέρει αρκετό φρέσκο αέρα στην πολιτική μας ζωή. Ειδικά τώρα που στην πόρτα μας βρίσκονται γείτονες και σύμμαχοι, έχοντας ανοιχτά θέματα μεταξύ τους, αλλά και μαζί μας.

Υ.Γ.: Ελπίζω βέβαια ο κ. Πρέσβης να μη μείνει στα σοκολατάκια, να ακολουθήσουν και οι τούρτες. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Πάιατ κάνει τη δουλειά του. Εμείς;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments