Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη

Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη
Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών θα έχει την Δευτέρα στη Γενεύη ο υπουργός Εξωτερικών.

Νίκος Δένδιας: Στη Γενεύη, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μεταβαίνει αύριο, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι συνομιλίες του Έλληνα υπουργού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα εστιασθούν σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στη Μεσόγειο και στο Κυπριακό.

Από την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα ξεκινήσει μια σειρά από επισκέψεις, ξεκινώντας από τη Σαουδική Αραβία (Ριάντ, Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου), συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Αμπού Ντάμπι, Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου) και κλείνοντας με την Ιορδανία (Αμμάν, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου). Σε όλες τις επισκέψεις ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τους ομολόγους του με θέμα τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις σε σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την Συνταγματική μας υποχρέωση»

Το πρωί της Κυριακής 15 Δεκεμβρίου 2019 από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία για τις προκλητικές συμπεριφορές της. «Θα συνεχίσουμε μέχρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβατικότητα έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα: τη διεθνή απομόνωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.«Απέναντι στην πολιτική των κανονιοφόρων προτάσσουμε την πολιτική της νομιμότητας. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή» τόνισε και συνέχισε:

«Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι, δεν θα είμαστε μόνοι», είπε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου και μονομερείς διεκδικήσεις. Επίσης, ανέφερε πως «προωθούμε την καλή γειτονία, στο πλαίσιο σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Δεν ανεχόμαστε προκλητικές ενέργειες και μονομερείς διεκδικήσεις και θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την Συνταγματική μας υποχρέωση, την νομιμότητα και την κοινή λογική».

Επιπλέον, υπογράμμισε την πίστη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και τόνισε την ανάγκη -σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές- για ομοψυχία και σύμπνοια. Στην παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριου Σαντορινιού, γιατί δεν έχουμε προχωρήσει να ζητήσουμε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση που είχε καταφέρει ως απόφαση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός απάντησε πως «δεν είμαστε αντίθετοι σε κυρώσεις. Αυτό, όμως, είναι θέμα τακτικής και όπως καταλαβαίνετε η χρονική διάταξη των αντιδράσεων δεν μπορεί να συζητηθεί δημοσίως. Σέβομαι κάθε άποψη, αλλά θα ήθελα την διάταξη τακτικής να μην την κάνουμε δημοσίως. Μπορούμε να συζητήσουμε μεταξύ μας». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments