Διεθνή

Reuters: Με αυτές τις χώρες έρχεται αντιμέτωπη η Τουρκία λόγω συμφωνίας με τη Λιβύη

Reuters: Με αυτές τις χώρες έρχεται αντιμέτωπη η Τουρκία λόγω συμφωνίας με τη Λιβύη
Reuters: Να κουνήσει το «καμπανάκι» σε Ελλάδα και Κύπρο επιδιώκει η Τουρκία υπογράφοντας το μνημόνιο με τη Λιβύη, σύμφωνα με το Reuters. Τι τονίζεται για Αίγυπτο και Ρωσία.

Reuters: Το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters επικαλείται αναλυτές που εκτιμούν ότι η Άγκυρα με την υπογραφή του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις διαμάχες που έχει μαζί τους εδώ και αρκετά χρόνια.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία βάζει ένα σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειες της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Αιγύπτου να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Το μήνυμα του Ερντογάν είναι ξεκάθαρο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει εκμετάλλευση στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου και να δοθεί ενεργειακό πλεονέκτημα σε άλλα κράτη. «Ταυτόχρονα η συμφωνία με το να βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με την Ελλάδα και την Κύπρο επιδεινώνει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ένωσης και προστίθεται στις τρέχουσες διαμάχες για την μεταναστευτική πολιτική και τα ευρύτερα ερωτήματα για τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ.

Παράλληλα αναφέρεται πως η συμφωνία ανεβάζει τους τόνους με την Αίγυπτο. “Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άσχημο σημείο από το 2013 όταν ανετράπη ο Ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, τον οποίο στήριζε η Άγκυρα. Πολλοί από τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία. Στη Λιβύη το Κάιρο στηρίζει τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ κόντρα στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία έχει στο πλευρό της την Τουρκία” διαβάζουμε.

«Η Ρωσία είναι ένα άλλο κομμάτι του παζλ. Την ώρα που Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται σε αντίθεση για την Συρία, συντονίζονται στην ενεργειακή πολιτική και η Μόσχα είναι πρόθυμη να αφήσει την Τουρκία να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αλλά η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης βάζει τις δύο χώρες σε αντίπαλα στρατόπεδα στην Λιβύη όπου η Ρωσία προσανατολίζεται προς τον Χαφτάρ. Η Ρωσία και η Τουρκία θα συζητήσουν την στρατιωτική υποστήριξη της Λιβύης σε μία σύνοδο τον επόμενο μήνα», καταλήγει το πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments