Ελλάδα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Το εορτολόγιο της 3ης Ιανουαρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Το εορτολόγιο της 3ης Ιανουαρίου
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Δείτε σε ποιους φίλους σας πρέπει να πείτε χρόνια πολλά σήμερα, (3/1).

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα: Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Παρασκευή 3 Ιανουαρίου, γιορτάζουν τα ονόματα Γενοβέφα και Γενεβιέβη. Η Αγία Γενεβιέβη ήταν Χριστιανή μοναχή, που έζησε κι έδρασε στο Παρίσι κατά τον πέμπτο αιώνα και αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας.  Η μνήμη της τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Ιανουαρίου και έτσι την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Γενεβιέβη και Γενοβέφα.

Η Γενεβιέβη (Ζενεβιέβ) γεννήθηκε, κατά την παράδοση, στη Ναντέρ περίπου το 422 και ήταν κόρη χωρικών.

Από μικρή ηλικία, με τη χάρη του Θεού, ένιωσε στην καρδιά της τη μοναχική κλήση. Στην καλλιέργεια αυτού του εσωτερικού πόθου, συνετέλεσε και ο πνευματικός της σύνδεσμος με τον Άγιο Γερμανό της Ωξέρρης (378 – 448 μ.Χ.). Έζησε ζωή ασκητική, γεμάτη αρετή και ευσέβεια. Όταν οι Ούννοι πολιόρκησαν στο Παρίσι το 451, η Γενεβιέβη εμπόδισε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη και φρόντισε για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα.

Σ’ αυτήν αποδίδονται πολλά θαύματα. Κοιμήθηκε στο Παρίσι περίπου το 502 σε ηλικία 93 ετών. Τα λείψανά της εναποτέθηκαν σε λίθινο τάφο στην εκκλησία των Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Παρίσι, το σημερινό Όρος της Αγίας Γενεβιέβης, όπου βρίσκεται το Πάνθεο. Αργότερα, τοποθετήθηκαν σε λειψανοθήκη, την οποία περιέφεραν στις επίσημες λιτανείες. Η λειψανοθήκη αυτή καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση το 1793. Τα λείψανα κάηκαν και η τέφρα τους ρίχτηκε στο Σηκουάνα. Αργότερα αναγορεύτηκε πολιούχος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments