Διεθνή

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Η συμβολική εικόνα που ανάρτησε για τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Η συμβολική εικόνα που ανάρτησε για τη δολοφονία Σουλεϊμανί
Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Η συμβολική εικόνα είναι έργο του Ιρανού ζωγράφου Χασάν Ρουχ αλ Αμίν και φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία για την ιστοσελίδα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν.

Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Σύμφωνα με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος έπεσε νεκρός τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε «Μάρτυρας». Στην επίσημη ιστοσελίδα του Χαμενεΐ στο Instagram αναρτήθηκε μια εικόνα που παρουσιάζει τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν ιμπν Αλί, να αγκαλιάζει προστατευτικά τον δολοφονημένο διοικητή της Δύναμης Κουντς, ο οποίος έχει αίματα στο πρόσωπο. Ο ιμάμης Χουσεΐν αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία τόσο στο σουνιτικό όσο και στο σιιτικό Ισλάμ ως απόγονος του Μωάμεθ.

Η συμβολική εικόνα είναι έργο του Ιρανού ζωγράφου Χασάν Ρουχ αλ Αμίν και φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία για την ιστοσελίδα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με την «Ομάδα Νέων Δημοσιογράφων του Ιράν», ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο προσκείμενο φιλικά στην κυβέρνηση.

Μετά την δολοφονία του υποστράτηγου Σουλεϊμανί ο αγιατολάχ Χαμενεΐ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για «σκληρά αντίποινα» και χαρακτήρισε τον Σουλεϊμανί «διεθνή εκπρόσωπο της αντίστασης». Ο Χαμενεΐ κήρυξε τριήμερο πένθος στο Ιράν και τοποθέτησε στην θέση του 62χρονου υποστράτηγου τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς. «Μετά το μαρτύριο του ένδοξου στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, διορίζω τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Καανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ανέφερε ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπό του και μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ποιος είναι ο αντικαταστάτης του υποστράτηγου Σουλεϊμανί

Ο 61χρονος Εσμαΐλ Καανί κατατάχθηκε στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης το 1980 σε ηλικία 20 ετών. Πολέμησε στον πόλεμο Ιράν – Ιράκ (1980 – 1988) και σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA, ενεπλάκη σε πολλές επιχειρήσεις και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του πολέμου. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Καανί συνάντησε τον Σουλεϊμανί και ξεκίνησε η συνεργασία των δύο ανδρών στην Δύναμη Κουντς, τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης για την διεξαγωγή μη συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Το 1997 ο Καανί προήχθη σε υποδιοικητή της Δύναμης Κουντς ενώ ο Σουλεϊμανί ανέλαβε καθήκοντα διοικητή.

Πάντως, ο Καρίμ Αμπντιάν, Ιρανός ειδικός αναλυτής, δήλωσε στην εφημερίδα Al Arabiya πως ο αντικαταστάτης του Σουλεϊμανί «δεν έχει τις ειδικές γνώσεις» του δολοφονηθέντα υποστράτηγου. «Αυτός δεν θα γίνει ένας άλλος Σουλεϊμανί. Πρόκειται για ένα διαφορετικό άτομο. Ήθελαν να καλύψουν την θέση όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να δείξουν μια εικόνα πως δεν έχουν αποθαρρυνθεί, πως διαθέτουν πολλούς “Κασέμ Σουλεϊμανί”, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», τόνισε ο Ιρανός αναλυτής και πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν βιαστικό διορισμό ενός ατόμου, που δεν διαθέτει τις ειδικές γνώσεις του προκατόχου του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments