Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατζέντα του για τις Ηνωμένες Πολιτείες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατζέντα του για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σήμερα αναχωρεί για την Αμερική ο Έλληνας πρωθυπουργός όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Στην ατζέντα του οι τουρκικές προκλήσεις και οι επενδύσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ταξίδι του πρωθυπουργού στην άλλη άκρη του Ατλαντικού κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική στάση της με φόντο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις αποσκευές του Έλληνα πρωθυπουργού ωστόσο βρίσκεται η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

Ο κ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα με πρώτο σταθμό το Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου υπάρχει σημαντική παρουσία ομογενών, με καταγωγή κυρίως από την Κάλυμνο και τα Δωδεκάνησα.

Εκεί θα συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης, Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γκας Μπιλιράκης και θα παραστεί σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ με την Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Ανήμερα των Θεοφανείων ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Το τμήμα του προγράμματος του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, που έχει αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον, ξεκινάει την Τρίτη το πρωί με τη συνάντηση που θα έχει με την ηγεσία του Atlantic Council, της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης για θέματα διεθνών σχέσεων. Στις 10:15 τοπική ώρα (17:15 ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Ντέιμον Γουίλσον.

Συνάντηση με Γκεοργκίεβα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση εργασίας με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος στην επικεφαλής του ΔΝΤ τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συζήτηση δεν αποκλείεται να υπεισέλθει και στο αίτημα της κυβέρνησης για περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που αποτελεί τον πυρήνα των επαφών του στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας  στις 14:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, με την κατ’ ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ, θα πραγματοποιηθούν στον Λευκό Οίκο και διευρυμένες συναντήσεις αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους πως η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, θα δώσει έμφαση στο γεγονός ότι η συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης για τη χάραξη νέων θαλάσσιων συνόρων και ΑΟΖ είναι παράνομη και εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρό σύμμαχο για τον πρωθυπουργό αποτελεί η τριμερής συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα έργο, την κατασκευή και ασφάλεια του οποίου έχουν εγγυηθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες με την παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην τριμερή συνάντηση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να εκθέσει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και θα τονίσει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται επίσης η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ, η αναβάθμιση των F-16, ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το ενδεχόμενο αγοράς F-35 καθώς και η συμπαραγωγή drones. Στο Κογκρέσο Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, με επίσκεψη στη Γερουσία, όπου αρχικά θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.

Στόχος και οι επενδύσεις

Την ίδια ημέρα (στις 15:00 τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές. Στις συναντήσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς: Τηλεπικοινωνίες, τεχνολογικές εξελίξεις με έμφαση στα ζητήματα νέων τεχνολογιών, θέματα εκπαίδευσης, επενδύσεις, ενέργεια, τουρισμός, χρηματοπιστωτικός τομέας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments