Πολιτική

Νίκος Δένδιας: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού με ομολόγους του στο Κάιρο

Νίκος Δένδιας: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού με ομολόγους του στο Κάιρο
Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας είχε στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας.

Νίκος Δένδιας: Τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν σε συνάντηση στην Αίγυπτο οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριαν, και της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα αποτελέσει μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής.

Στόχος της συνάντησης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Λιβύη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα, οι δύο ισχυροί άντρες σε συνάντηση που είχαν με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream συζήτησαν τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, οι Πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν διεξοδικά για την κατάσταση στη Λιβύη και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός από την ερχόμενη Κυριακή, 12 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτός από τη Λιβύη αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν ήταν και η κατάσταση στην Συρία, με τους δύο ηγέτες να επαναβεβαιώνουν την “αφοσίωσή τους” στην εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments