Διεθνή

Κομισιόν: Καλωσορίζει την εκεχειρία στη Λιβύη

Κομισιόν: Καλωσορίζει την εκεχειρία στη Λιβύη
Κομισιόν: Με δηλώσεις της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσορίζει την εκεχειρία στη Λιβύη. Ωστόσο, τονίζει πως ακόμα «υπάρχει μακρύς δρόμος».

Κομισιόν: Ως πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την εκεχειρία στη Λιβύη, που επιτεύχθηκε μετά από πρωτοβουλία Τουρκίας και Ρωσίας. Παράλληλα, ζήτησε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών να ηγηθούν των διαδικασιών για την ανοικοδόμηση της χώρας. «Μια εκεχειρία, ναι είναι το πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια διαδικασία για τη σταθεροποίηση, την ανοικοδόμηση και μια κυβέρνηση ενότητας” ανέφερε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: “Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας. Αυτή πρέπει να είναι μια διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ». «Αυτό είναι εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη σημασία», κατέληξε η πρόεδρος.

Η δήλωση αυτή έγινε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνάντηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ.

Νωρίτερα, δια στόματος εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης γνωστοποιήθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στο Βερολίνο διεθνής διάσκεψη για τη σύγκρουση στη Λιβύη με συμμετοχή των κύριων πρωταγωνιστών και των εμπλεκόμενων χωρών. «Οι προετοιμασίες για μια τέτοια διάσκεψη βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Στέφεν Ζάιμπερτ, και πρόσθεσε πως η διάσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί «σε κάθε περίπτωση» τον Ιανουάριο και πως μπορεί να διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 19 Ιανουαρίου. Σημειώνεται, πως εάν τελικά η Διεθνής Διάσκεψη πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου θα συμπέσει με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), Φάγεζ αλ Σάρατζ, και ο αντίπαλός του στρατάρχης, Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) αναμένεται να υπογράψουν σήμερα στη Μόσχα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει η πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, έκρινε ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους (θεσμός ανάλογος με αυτόν της Γερουσίας), που εδρεύει στην Τρίπολη, ο Χάλεντ αλ Μέσρι, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Λίμπια αλ Άχραρ. Ο Μέσρι ανέφερε ότι θα συνοδεύει τον Σάρατζ στη Μόσχα, όπου θα βρίσκονται ο στρατάρχης Χάφταρ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ. «Καλώ όλους τους Λίβυους να γυρίσουν τη σελίδα του παρελθόντος, να απορρίψουν τις συγκρούσεις» και να ενωθούν ώστε η χώρα να μπει σε πορεία «προς τη σταθερότητα και την ειρήνη», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments