Διεθνή

Λιβύη: Ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία

Λιβύη: Ο Χαφτάρ δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία
Λιβύη: "Ναι" στην κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη είπε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Λιβύη: Την δέσμευσή του για εφαρμογή εκεχειρίας στη Λιβύη δήλωσε ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μάας δήλωσε για τον Χαφτάρ, μετά την αποτυχία στις συνομιλίες της Μόσχας: «Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, παρά το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολύ σημαντικό».

«Ο στρατάρχης Χαφτάρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο. «Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβούλιου του και άλλους αξιωματούχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Tο μεσημέρι της Πέμπτης το πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας Al-Hadath, μετέδωσε ότι και ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε να συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Λιβύη.

Το πρωί, είχε ανακοινωθεί ότι υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μεταβαίνει αιφνιδιαστικά στη Λιβύη με την ελπίδα να συναντηθεί με τον Χάφταρ στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί εκεχειρία στην εμπόλεμη χώρα. “Είναι σημαντικό και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία που οργανώνεται υπό την αιγίδα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε ο Μάας.  Την διοργάνωση Διάσκεψης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου, Άγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments