Ελλάδα

Άγιος Αθανάσιος: Τιμάται ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας

Άγιος Αθανάσιος: Τιμάται ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας
Άγιος Αθανάσιος: Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας τιμάται αύριο 18 Ιανουαρίου από την Εκκλησία μας. Γεννήθηκε το 295 μ.Χ. από φτωχούς αλλά ενάρετους γονείς, γεγονός που του στέρησε τη δυνατότητα για ανώτερες σπουδές. Έτσι, έλαβε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και στη συνέχεια μελετά μόνος του για να φθάσει σε υψηλότατα επίπεδα γνώσης και σοφίας.

O Άγιος Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας.Τιμάται ως άγιος τόσο από την Ανατολική Ορθόδοξη όσο και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, ενώ αποτελεί έναν από τους μεγάλους Πατέρες. Όταν ήταν 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας.

Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Άγιος Αθανάσιος: Η παιδική του ηλικία

Ο Άγιος Αθανάσιος γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αφού κατά τον ιστορικό Σωκράτη τον Σχολαστικό, εκεί είχε και πατρικό και οικογενειακό τάφο (Εκκλ. Ιστορία 4,13). Οι γονείς του ήταν Χριστιανοί και από μικρή ηλικία έδειξε την κλίση του, αφού παρίστανε τον ιερέα που βάπτιζε τους πιστούς (φίλους του).

Ανατράφηκε θεολογικά και απέκτησε λίγες εγκύκλιες γνώσεις, σύμφωνα με τα συγγράμματά του και τις περιγραφές του Γρηγορίου Θεολόγου. Τη θεολογική μόρφωση την απέκτησε από τη θεολογική Κατηχητική Σχολή της Αλεξάνδρειας. Μεγάλη επίδραση για τη διαμόρφωση του ήθους του και της πορείας του, συνέβαλε η γνωριμία του με τον Μέγα Αντώνιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments