Οικονομία

Ευρωπαϊκή Ένωση έσοδα: Τόσα δισεκατομμύρια χάνονται από τη φοροδιαφυγή

Ευρωπαϊκή Ένωση έσοδα: Τόσα δισεκατομμύρια χάνονται από τη φοροδιαφυγή
Ευρωπαϊκή Ένωση έσοδα: Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής.

Ευρωπαϊκή Ένωση έσοδα: Πολλά δισεκατομμύρια χάνονται κάθε χρόνο στην Ένωση λόγω της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το πολωνικό κρατικό ινστιτούτο σε μελέτη του, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

Από τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η Ένωση τα 60 δισεκατομμύρια προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες – η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία– 46 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισεκατομμύρια ευρώ), η Βρετανία (14 δισεκατομμύρια ευρώ) και η Γαλλία (11 δισεκατομμύρια ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της Ένωσης επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος»

Υπενθυμίζεται, πως το  Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός άνοιξε χθες τις πύλες του και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου. Στο καθιερωμένο τους ετήσιο «ραντεβού» στην επέτειο της 50ης Συνόδου στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, δίνουν το «παρών» ισχυρές προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής σκηνής, με την κλιματική αλλαγή και τη ψυχική υγεία να βρίσκονται ψηλά στην «ατζέντα» των συζητήσεων. Η οικονομική και πολιτική πόλωση αναμένεται να αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020, ωστόσο οι μεγάλες απειλές αναμένεται να προκύψουν από την ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης Global Risks (Παγκόσμιοι Κίνδυνοι) που έδωσε στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενόψει της έναρξης των εργασιών του την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments