Οικονομία

Μισθοί 2020 αύξηση: Νέες αποδοχές για τους μισθωτούς από τον Ιούνιο του 2020

Μισθοί 2020 αύξηση: Νέες αποδοχές για τους μισθωτούς από τον Ιούνιο του 2020
Μισθοί 2020 αύξηση: Η αύξηση πρόκειται να προέλθει από τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων, αλλά και από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αναμένεται τα τέλη Ιουνίου.

Μισθοί 2020 αύξηση: Τον Ιούνιο του 2020, 1,5 εκατομμύρια μισθωτοί αναμένεται να δουν αύξηση στο μισθό τους με πλήρη ή μερική απασχόληση. Ειδικότερα, η αύξηση πρόκειται να είναι τριπλή και θα προέλθει από τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών κρατήσεων, αλλά και από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που αναμένεται περί τα τέλη Ιουνίου. Ήδη, με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας του Ιανουαρίου φάνηκε μια πρώτη αύξηση μισθών, που οφείλεται στην εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας, αλλά και των αυξημένων εκπτώσεων φόρου για όσους έχουν παιδιά.

Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά είχε από τον Ιανουάριο του 2020 αύξηση στις καθαρές αποδοχές του που κυμάνθηκε από 1,21 έως και 28,57 ευρώ (ανάλογα με το ύψος του μισθού). Η αντίστοιχη αύξηση για μισθωτό με 2 παιδιά ξεπέρασε το 2% του μισθού του. Από 1η Ιουνίου 2020 έρχεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες. Η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%  (15,75% για  τον εργαζόμενο και 24,81% για τον εργοδότη), «μεταφράζεται» σε ελάφρυνση 2,21% του κόστους που αφορά στην ασφάλιση.

Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς, μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ, κερδίζει 4,2 ευρώ το μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών του κρατήσεων, ενώ ο εργοδότη του γλυτώνει 4,8 ευρώ.

Αύξηση και στον κατώτατο μισθό

Από τον φετινό Ιούνιο θα αυξηθεί και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, που σήμερα είναι στα 650 ευρώ μεικτά. Η διαπραγμάτευση για τον νέο κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2020, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ξεκινήσουν τη διαβούλευση και την σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την αναπροσαρμογή τους (έως την 31η Μαρτίου).

Πάντως, στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου. Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις για τις αναστολές του Αυγούστου

Εντός της ημέρας τελειώνει η προθεσμία για τις δηλώσεις εργαζομένων και εργοδοτών για τις αναστολές συμβάσεων του Αυγούστου.

Μέχρι σήμερα οι δηλώσεις για τις αναστολές του Αυγούστου

Υποχρεωτική τηλεργασία: Την Παρασκευή θα γίνει η δήλωση για το 40% των εργαζομένων

Τηλεργασία κορωνοϊός: Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Τηλεργασία κορωνοϊός: Την Παρασκευή θα γίνει η δήλωση για το 40% των εργαζομένων

Αλλάζουν οι τιμές της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Συνδρομητική τηλεόραση: Αναστέλλεται η πληρωμή του τέλους 10% για ένα χρόνο.

Αλλάζουν οι τιμές της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Εξετάζεται το ενδεχόμενο της παράτασης για την επικαιροποίηση των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν συνάψει πριν από το 2014 συμβάσεις μίσθωσης.

Ηλεκτρονικά μισθωτήρια: Εξετάζεται το ενδεχόμενο της παράτασης για την επικαιροποίηση

Αυτές είναι οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που ανακοινώνονται

Στρατιωτική θητεία: Διαφορετική θα είναι η θητεία για όσους θα υπηρετούν στην ενδοχώρα σε σχέση με εκείνους που θα υπηρετούν στην παραμεθόριο.

Αυτές είναι οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία που ανακοινώνονται

Στη ΔΟΥ Αχαρνών φόρτωσαν σε φορτηγό τους φακέλους των φορολογουμένων

Η φωτογραφία με το όχημα έχει γίνει viral.

Στη ΔΟΥ Αχαρνών φόρτωσαν σε φορτηγό τους φακέλους των φορολογουμένων

Απίστευτη γκάφα από τα ΕΛΤΑ με επετειακή σειρά γραμματοσήμων

Απέσυραν άρον άρον τη σειρά για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Απίστευτη γκάφα από τα ΕΛΤΑ με επετειακή σειρά γραμματοσήμων

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2020

Νέα διάκριση για τον Έλληνα ΝΒAer και MVP.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους για το 2020