Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ: “Χτύπησε” τα θύματα της κρίσης

ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ: “Χτύπησε” τα θύματα της κρίσης
ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ: Πλήρη απουσία διαφάνειας και αναπτυξιακής πρόνοιας καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ.

ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί επίσης για έλλειψη υποχρέωσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων. «Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση», καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το ζήτημα της διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ειδικότερα ότι «ενώ το δημόσιο συμμετέχει στο σχέδιο Ηρακλής με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (από το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ), δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών, στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων. Την ίδια στιγμή, στην Κομισιόν εξελίσσεται συζήτηση, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα προβλέπει υψηλό και αυστηρό επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου, σε αντίθεση με ό,τι (δεν) προβλέπεται στο σχέδιο Ηρακλής. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάπτωσης εγγυήσεων, θα δοθούν από το δημόσιο χρήματα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για απουσία αναπτυξιακής πρόνοιας. «Η ΝΔ δεν έχει συγκροτήσει ακόμα αναπτυξιακή στρατηγική. Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε, λίγους μήνες πριν, όσο και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιούνται χωρίς καμία πυξίδα. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τράπεζες και εξυπηρετητές θα ορίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ζουν και ποιες θα πεθαίνουν, χωρίς τη συμμετοχή ή όρους από την Πολιτεία. Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βασική δικαιολογία για τη θέσπιση και υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής είναι η εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Στο σχέδιο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση, σε αντίθεση με αντίστοιχες πρακτικές σε άλλες χώρες (πχ Ιρλανδία)».

Για τον έλεγχο των πράξεων των διοικήσεων των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι ακόμα και στην περίπτωση κατάπτωση εγγυήσεων, δεν τίθεται κανένα θέμα ελέγχου ή επιπτώσεων επί των διοικήσεων των τραπεζών. «Εν κατακλείδι. Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού-στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων», σημειώνει ο τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments