Διεθνή

Γαλλία: Η αστυνομία είπε “όχι” στη διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων”

Γαλλία: Η αστυνομία είπε “όχι” στη διαδήλωση των “κίτρινων γιλέκων”
Γαλλία: Στην απαγόρευση διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» προχώρησε η γαλλική αστυνομία.

Γαλλία: Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε σήμερα, Παρασκευή, τη διαδήλωση που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το αντικυβερνητικό κίνημα «κίτρινα γιλέκα» στο κέντρο του Παρισιού. Η αστυνομία ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως η προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραχές στους δρόμους, καθώς οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να διαδηλώσουν κοντά σε κτίρια δημοσίων φορέων καθώς και σε τουριστικές και εμπορικές περιοχές.

Αφότου ξεκίνησε το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» τον Νοέμβριο του 2018, οι διαδηλώσεις κατέληγαν συχνά σε βίαια επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία. Αν και η κλίμακα των διαδηλώσεων έχει μειωθεί μετά τα χειρότερα επεισόδια που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2018, οι διαδηλωτές συνέχισαν να συγκεντρώνονται τα Σάββατα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι πολιτικές του οποίου, όπως υποστηρίζουν, ευνοούν τα πιο πλούσια μέλη της κοινωνίας.

Σημειώνεται, πως τα μέλη της Εθνοσυνέλευσης άρχισαν τη Δευτέρα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσουν την ψήφιση της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δεκάδες τροπολογίες στην αρμόδια επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης. Ο αριθμός των τροπολογιών ξεπέρασε τις 22.000, με το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν να έχει καταθέσει 19.000 από αυτές. Στόχος της αντιπολίτευσης είναι η παρακώλυση του έργου της επιτροπής και η επ’ αόριστον αναβολή της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας. «Η κίνηση αυτή της αντιπολίτευσης δεν τιμά τους δημοκρατικούς μας θεσμούς», είπε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σιμπέτ Ντιάιγ.

Εκτός από τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν βγει στους δρόμους  ιατροί, δικηγόροι, πιλότοι, πυροσβέστες, δάσκαλοι και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. 

Όλοι τους είναι αντίθετοι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Μάλιστα, Παρίσι και Μασσαλία “πνίγονται” λόγω απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα.  Κάδοι που ξεχειλίζουν, απορρίμματα και χαρτόκουτα στοιβαγμένα στα πεζοδρόμια, δυσοσμία που προκαλεί ναυτία: οι αντιαισθητικές συνέπειες της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα και της αποκομιδής απορριμμάτων, που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του Μακρόν, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές στη χώρα. Όπως ακριβώς και με τους καθαριστές υπονόμων και λυμάτων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι κατά 17 χρόνια μικρότερο από τον μέσο όρο, και οι οδοκαθαριστές κι εργαζόμενοι στην αποκομιδή έχουν ένα προσδόκιμο μειωμένο κατά επτά έτη. Εντούτοις, το νέο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που οραματίζεται να δρομολογήσει ο Μακρόν προβλέπει να καταργήσει την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ως ανήκοντες σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments