Οικονομία

Βρετανία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα μαχαίρια για τις τραπεζικές υπηρεσίες

Βρετανία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα μαχαίρια για τις τραπεζικές υπηρεσίες
Βρετανία - Ευρωπαϊκή Ένωση: Βρετανία και Ένωση ετοιμάζονται για καυγά στις τραπεζικές υπηρεσίες.

Βρετανία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Βρετανία επιθυμεί μια σταθερή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις «επόμενες δεκαετίες» στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Σάτζιντ Τζάβιντ, την Τρίτη και η απάντηση από τις Βρυξέλλες, δια στόματος Μπαρνιέ, ήταν όχι μόνο άμεση αλλά και αυστηρή. Η Βρετανία αποχώρησε από την Ένωση τον περασμένο μήνα και ο μεγάλος τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της θα χάσει την προνομιακή πρόσβαση σε πελάτες της από τον Ιανουάριο του 2021.

Οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να εξυπηρετούν τους Ευρωπαίους πελάτες τους μόνο σε υποτομείς στους οποίους οι κανόνες θεωρούνται «ισοδύναμοι».

Ο Τζάβιντ κάλεσε την Ένωση να χαρακτηρίσει «ισοδύναμο» τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Βρετανίας, επικαλούμενος την αναγνώριση των Βρυξελλών ότι η βρετανική νομοθεσία είναι εξίσου ισχυρή με τους κανόνες της Ευρώπης. «Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και για να καθορίσουμε τους κανόνες και τους τρόπους συνεργασίας με την ΕΕ που θα ισχύσουν για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε ο Τζάβιντ σε άρθρο του στην εφημερίδα City AM.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή αργότερα στο κοινοβούλιο, ο Τζάβιντ είπε ότι η Ένωση πρέπει να συνεχίσει να αναγνωρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πληροί ισοδύναμα κανονιστικά στάνταρντς με την ΕΕ, διότι «την πρώτη ημέρα (1 Ιανουαρίου 2021) θα έχουμε ακριβώς τους ίδιους κανόνες». Ωστόσο, ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στην ευρωβουλή ότι η Βρετανία δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς δεν θα υπάρχει μια «γενική, παγκόσμια και μόνιμη ισοδυναμία» με τη Βρετανία.

«Δεν θα υπάρξει κοινή διαχείριση», δήλωσε ο Μπαρνιέ για τον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Η ισοδυναμία καλύπτει μόνο ορισμένες χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες, από τις οποίες αποκλείεται η βασική τραπεζική και οι Βρυξέλλες μπορούν θεωρητικά να αποκλείσουν την πρόσβαση με προειδοποίηση μόλις 30 ημερών σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως μεταδίδει το Reuters, η Βρετανία και η ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια τέτοια αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η πραγματική πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνδεθεί με ευρύτερα εμπορικά θέματα, όπως τα αλιευτικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το ίδιο Μέσο, η εναρκτήρια θέση της Βρετανίας στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις θα αναφέρεται σε «ολοκληρωμένες αποφάσεις μόνιμης ισοδυναμίας». Η ισοδυναμία έχει χρησιμοποιηθεί σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία, αλλά δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ένα τεράστιο οικονομικό κέντρο που συνορεύει με την ΕΕ. Επιπλέον, το μπλοκ έχει αυστηροποιήσει τις συνθήκες για ισοδυναμία ενόψει του Brexit. Οι Βρυξέλλες έχουν επίσης καταστήσει σαφές ότι εάν χορηγηθεί ισοδυναμία για το εμπόριο ή άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές της αρχές θα εποπτεύουν στενά τους κανόνες του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένοι με εκείνους του μπλοκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments