Άποψη

Ελληνοτουρκικά: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με 73 υπερπτήσεις γίνονται;

Ελληνοτουρκικά: Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με 73 υπερπτήσεις γίνονται;
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ Ελλάδας - Τουρκίας και το ρεκόρ των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Το πρωί της Δευτέρας ξεκινούν ξανά οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας! Ένα ενδιαφέρον θέμα που θα μπορούσαν να συζητήσουν οι δύο αντιπροσωπείες είναι τα ρεκόρ που σπάει η τουρκική αεροπορία στο Αιγαίο! Το τελευταίο έχει να κάνει με την υπέρτατη πρόκληση: 73 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά από την 1η Ιανουαρίου έως χθες 11 Φεβρουαρίου!

Το θέμα είναι βέβαιο ότι δεν θα τεθεί από την ελληνική αντιπροσωπεία η οποία θα συνεχίσει να “παίζει κατενάτσιο”, προτιμώντας να θέσει “ανώδυνα ζητήματα”, όπως οι ανταλλαγές επισκέψεων σπουδαστών στρατιωτικών σχολών ή η διοργάνωση φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων! Έχουν κατά καιρούς συζητηθεί τέτοια θέματα στις συναντήσεις για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης…

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι στις τελευταίες συναντήσεις με τη γνωστή ανατολίτικη τακτική τους θέτουν πιο ουσιαστικά θέματα. Για παράδειγμα ζήτησαν να τεθούν κάποια όρια στις αποστάσεις προσέγγισης των ελληνικών μαχητικών όταν αναχαιτίζουν τα τουρκικά! Με απλά λόγια ζήτησαν να τους αφήνουμε να κάνουν πιο άνετα τη δουλειά τους…

Εύλογα ο μέσος πολίτης, όσο ψύχραιμος κι αν είναι, θα θέσει το ερώτημα, γιατί καθόμαστε και συζητάμε. Η απάντηση που λαμβάνει απ΄ όλες τις κυβερνήσεις είναι η ίδια: “Καλό είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας”. Που σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι συζητάμε απλά για να συζητάμε ,υπακούοντας στις επιθυμίες των ισχυρών που θέλουν με κάποιο τρόπο “να τα βρούμε”.

Συζητάμε, γιατί ανησυχούμε ότι αν διακόψουμε τις συνομιλίες των περιβόητων ΜΟΕ, θα θεωρηθεί ότι κλιμακώνουμε την ένταση στα ελληνοτουρκικά κι αυτό δεν το επιθυμούμε.

Η Τουρκία πολλά χρόνια τώρα έχει εξευτελίσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης . Δεν τηρεί τίποτα απ΄ όσα προβλέπονται από την εποχή του μνημονίου Παπούλια -Γιλμάζ. Ακόμη και τα πιο απλά απ΄ όσα προβλέπονται, όπως για παράδειγμα την αποφυγή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας τις ημέρες μεγάλων θρησκευτικών εορτών και στις δύο χώρες. Τα τελευταία χρόνια οι πιλότοι μας κάνουν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα στον αέρα…

Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, θα συρθούμε σ΄ έναν ακόμη κύκλο άχαρων και ανούσιων συζητήσεων απλά για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που επιθυμούμε ένταση και τριβές. Αυτά είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τίποτα περισσότερο δεν μπορούμε να αναμένουμε απ΄ αυτά.

Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να προετοιμάζετε κάθε μέρα για τα χειρότερα. Όπως λένε έμπειροι στα ελληνοτουρκικά αξιωματικοί “η Άγκυρα έχει κάνει τόσα πολλά βήματα στο πεδίο των προκλήσεων που είναι σχεδόν αδύνατο να μη κάνει και το βήμα που θα οδηγήσει σε κρίση τις δύο χώρες”. Ευχή όλων οι προβλέψεις τους να διαψευστούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments