Ελλάδα

Κουμουτσάκος: Με κάρτα η είσοδος και η έξοδος στα κλειστά κέντρα μεταναστών

Κουμουτσάκος: Με κάρτα η είσοδος και η έξοδος στα κλειστά κέντρα μεταναστών
Κουμουτσάκος: "Δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», τονίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Κουμουτσάκος: «Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο στρεβλό εργαλείο που παραλάβαμε»,  ρίχνει τα βέλη κατά του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα του στην Βουλή δίνοντας παράλληλα διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.  «Η  είσοδος και η έξοδος σε αυτά θα γίνεται αυστηρά με κάρτα, ενώ το βράδυ θα κλείνει 100%» προσθέτει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτά θα αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά και άρνηση ασύλου που μπορούν να επιστραφούν και για 25 ημέρες εκείνους που εισέρχονται στα νησιά. «Η κυβέρνησή μας είχε το θάρρος και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να επιλυθεί το ζήτημα», τόνισε.

«Προφανώς δεν είναι φυλακές τα κλειστά κέντρα υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Δίνουμε λύση στο πρόβλημα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και ακούγοντας τις ανησυχίες και την ανασφάλεια της κοινωνίας που υποδέχτηκαν και στήριξαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος, αποδίδοντας τις αντιδράσεις για τα εν λόγω κέντρα στη μεταναστευτική κόπωση των νησιωτών και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «σχιζοφρενική πολιτική που παραβιάζει τη λογική» όσον αφορά στις αιτιάσεις περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απέρριψε κατηγορηματικά και τις αιτιάσεις περί αυταρχικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε εξαντλητικός διάλογος επί δύο μήνες και με προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις, καλώντας τους Δημάρχους των νησιών να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την κυβέρνηση και εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

«Το κοινό καλό είναι να υπάρξει καταλλαγή στα συνοριακά νησιά της χώρας. Είμαι βέβαιος, και θέλω να ενθαρρύνω τους τοπικούς άρχοντες να διακόψουν τις πολιτικές άρνησης, ότι θα βρεθεί κοινός τόπος διότι η έγνοια μας είναι να είμαστε όλοι δίπλα για να εφαρμόσουμε μια μεταναστευτική πολιτική με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια των πολιτών», επισήμανε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, περιέγραψε την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, μιλώντας για τα 6 «Έψιλον».

1.Ενίσχυση ελέγχου συνόρων

2.Επιστροφές

3.Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου

4.Έλεγχος ΜΚΟ

5.Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές

6.Ευρώπη και διεθνοποίηση

«Και τα κλειστά κέντρα θα γίνουν και η αποσυμφόρηση των νησιών θα γίνει διότι σε συνδυασμό με την ενίσχυση των συνόρων και την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου θα υπάρξουν αποτελέσματα. Έπρεπε να γίνει αυτή η εμβληματική κίνηση για να στείλουμε εντός και εκτός της χώρας το μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε σοβαρά τη λύση του προβλήματος», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας  για σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και επιλεκτική μνήμη, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ παρέλαβε υπερχειλισμένες δομές υποδοχής με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου.

«Οι καθυστερήσεις οφείλονται στο στρεβλό εργαλείο που παραλάβαμε», σχολίασε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής, προσθέτοντας και τον παράγοντα εργαλειοποίησης του ζητήματος από την Τουρκία που αύξησε δραματικά τις ροές προς τη χώρα μας, ενώ για την επίταξη εκτάσεων έκανε λόγο για «αναγκαίο μέτρο» επειδή οι υφιστάμενοι δημόσιοι χώροι δεν ήταν ικανοποιητικοί.

Οι διευκρινίσεις του κ. Κουμουτσάκου δόθηκαν κατά τη συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments