Ελλάδα

Σαντορίνη – ηφαίστειο: Ενεργοποιείται το σχέδιο «Τάλως»

Σαντορίνη – ηφαίστειο: Ενεργοποιείται το σχέδιο «Τάλως»
Σαντορίνη - ηφαίστειο: Σχέδιο δράσης με την κωδική ονομασία «Τάλως» εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Σαντορίνη – ηφαίστειο: Σχέδιο για την αντιμετώπιση συνεπειών από πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), μεταξύ των άλλων σχεδίων αντιμετώπισης μεγάλων κινδύνων. Στο συγκεκριμένο σχέδιο με την κωδική ονομασία «Τάλως», επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης», ενώ περιγράφονται εκτενώς μέτρα για την «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης».

Ο σκοπός του συγκεκριμένου Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Όπως υπογραμμίζεται στις σελίδες του σχεδίου «Τάλως», η εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να προκαλέσει (Μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρο το σχέδιο «Τάλως») :

  • Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας
  • Καταστροφές στις υποδομές
  • Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών, στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κλπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει.

Τονίζεται πως το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, τον ηφαιστειακό πόρο της «Καμένης» που βρίσκεται στον χερσαίο χώρο της ομώνυμης νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο», ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 8,5 περίπου χιλιομέτρων βορειοανατολικά του ομώνυμου ακρωτηρίου στο άκρο του νησιού της Θήρας.

Η τελευταία έκρηξη στην Καμένη:

Υπενθυμίζεται, πως η τελευταία έκρηξη στην Καμένη σημειώθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια, το 1939 ενώ μία μικρή «υπολειμματική έκρηξη» αυτού του συμβάντος συνέβη το 1950. Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του Κολούμπο κατεγράφη το 1650 μ.Χ αλλά από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Μάρτιο του 2013, παρατηρήθηκε σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη, που συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play