Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Αλέξης Τσίπρας: Να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας
Αλέξης Τσίπρας: Την ανάγκη να υπάρξει θετική απόφαση στο Ευρωπαικό Συμβούλιο του Μαρτίου, για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας: Υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, υπό την προϋπόθεση ότι τα Τίρανα θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά στην ελληνική εθνική μειονότητα, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη γαλλική Γερουσία για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει θετική απόφαση για το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας απέρριψε το ότι η διεύρυνση δεν επιτρέπει την εμβάθυνση, καθώς όπως είπε, οι δύο διαδικασίες κινήθηκαν μαζί ιστορικά όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ένα δυναμικό όραμα για το μέλλον.

Ακολούθως υπογράμμισε ότι:

  • Η ΕΕ δεν μπορεί να αποκτήσει έναν δυναμικό διεθνή γεωπολιτικό ρόλο, εάν δεν είναι αξιόπιστη στην ίδια της τη γειτονία, στηρίζοντας έμπρακτα τη συμφωνία των Πρεσπών.
  • Η περίοδος που ακολούθησε το πάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας των Βαλκανίων το 2014, οδήγησε στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και την ενίσχυση τρίτων δυνάμεων εις βάρος της ΕΕ. Αν δεν αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συμπαρέσυρε την Αλβανία και τον διάλογο για το Κόσοβο, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς η περιοχή θα βυθιστεί πάλι στην αστάθεια και οι μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη θα κορυφωθούν.
  • Το πρόβλημα με τη συνοχή της ΕΕ και την αποτελεσματικότητα της ενταξιακής διαδικασίας, λύνεται με την ενίσχυση της μεθοδολογίας όπως πρότεινε η ΕΕ, με την στήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και μια πιο κοινωνική Ευρώπη, όχι με την ακύρωση της διεύρυνσης.
  • Η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ηγέτες και λαούς της περιοχής που είναι έτοιμοι να πάρουν γενναίες αποφάσεις και να κάνουν μεταρρυθμίσεις, αλλιώς δικαιώνει τις δυνάμεις του εθνικισμού και αυταρχισμού.
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play