Οικονομία

Mikel: Η αλυσίδα καφέ από τη Λάρισα που κατακτά τον κόσμο

Mikel: 	Η αλυσίδα καφέ από τη Λάρισα που κατακτά τον κόσμο
Η ιστορία της Mikel Coffee Company ξεκίνησε μόλις το 2008 στην Λάρισα, όπου και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 240 καταστήματα σε 10 χώρες.

To 2014 ένα άρθρο του Forbes ανάφερε πως η Ελλάδα, ήταν ένα μικρό πρόβλημα για την επέκταση και εδραίωση των Starbucks. Και αυτό γιατί ο πλέον δημοφιλής προορισμός των νέων, όπως έλεγε το άρθρο, ήταν η αλυσίδα Mikel. Η ιστορία της Mikel Coffee Company ξεκίνησε μόλις το 2008 στην Λάρισα, όπου και άνοιξε το πρώτο της κατάστημα. Η επόμενη επέκταση έγινε στον Βόλο και από τότε η εταιρεία εξελίχθηκε ραγδαία. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 240 καταστήματα σε 10 χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Βουλγαρία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ρουμανία.

Μια αλυσίδα που ξεκίνησε από το όραμα και το πείσμα του Λευτέρη Κυριακάκη, έναν Λαρισαίο με ρίζες από την Κρήτη, ο οποίος από την εφηβική του ηλικία είχε αποφασίσει πως θα δραστηριοποιούνταν στο χώρο του καφέ. Ο κ. Κυριακάκης μεγάλωσε στη Λάρισα, σε μια πόλη με πολλά παραδοσιακά καφενεία και καφετέριες. Το πρώτο κατάστημά του το άνοιξε σε ηλικία 18 ετών, το δεύτερο στα 19, μετά στα 22 άνοιξε ένα bar club και στα 26 άνοιξε το πρώτο Mikel. Για τον Κυριακάκη η φιλοσοφία των Mikel είναι ότι μοιάζουν με παραδοσιακά καφενεία, έχουν απλό περιβάλλον και προσφέρουν καφέ από πολύ νωρίς υπό τους ήχους απαλής μουσικής.

“Ήμουν καλός μαθητής. Στο Γυμνάσιο αριστούχος. Μετά, στο Λύκειο είχα στραφεί στο να πάω Ιατρική, αλλά ήταν κάτι που ήθελα και δεν ήθελα. Ήταν η κεντρική γραμμή της οικογένειας – άλλα τέσσερα αδέλφια μου είναι γιατροί και ξέρεις πώς είναι σε αυτές τις ηλικίες και στην επαρχία: ‘Είσαι πετυχημένος αν κάνεις αυτό’. Εγώ, ο δέκατος από δέκα αδέλφια (σ.σ. πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, με τον πρώτο να γεννιέται το 1963 και τον Λευτέρη το 1978), όσο περνούσε ο καιρός δεν ήμουν σίγουρος ότι θέλω να ακολουθήσω την Ιατρική.

Ο πατέρας μου μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με μεταπείσει. “Θα σε στηρίξω να πας να σπουδάσεις”. “Μα δεν θέλω να σπουδάσω”. Αντιδραστικός εγώ, σκληρός και ο πατέρας μου, όταν είδε ότι δεν γύριζε το κεφάλι μου, μου είπε: “Έτσι είσαι; μάζεψε τα πράγματα σου φύγε από το σπίτι και πήγαινε να δουλέψεις”. Φυσικά δεν το εννοούσε, απλώς ήταν το τελευταίο μέσο που χρησιμοποίησε για να μου αλλάξει γνώμη. Εγώ έφυγα από το σπίτι για ένα μικρό διάστημα, μάζεψα κάποια λεφτά και ξαναγύρισα.

Τόσο εγώ όσο και τα αδέλφια μου δουλεύαμε από μικροί. Δεν μπορεί ο μισθός ενός αστυνομικού να σπουδάσει τόσα παιδιά, κάποια από τα οποία είχαν φύγει και στο εξωτερικό για τις σπουδές τους. Στην πιάτσα είμαι από τα δεκάξι, από τη Β’ Λυκείου. Ξεκίνησα από βοηθός του βοηθού, δούλεψα λάντζα και στους τρεις μήνες ήμουν σερβιτόρος. Στα δεκαοκτώ υπενοικίασα το πρώτο μου μαγαζί. Μετά έκανα άλλο ένα – εκείνος που μου το έδωσε είναι σήμερα franchisee των Mikel” θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Το όνομα των Mikel προήλθε από τα αρχικά των τριών αδελφών του, (Μί)λτος, (Κ)υριάκος και (Ελ)ευθέριος, ενώ στο σήμα της εταιρίας απεικονίζεται ο πατέρας τους Μιχάλης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2014. “Το σκεπτικό να βάλω τη φωτογραφία του πατέρα μου στο σήμα των Mikel, πέρα απ ότι του είχα αδυναμία και τον υπεραγαπώ, ήταν και ότι ήθελα να έχω ένα σήμα που να είναι ξεχωριστό. Αρκετοί είπαν ότι το ξεσήκωσα από τα KFC – δεν είναι έτσι.

Ήθελα ένα σήμα που όταν περνάει γρήγορα μπροστά από τα μάτια σου, να σού μένει. Έπαιρνα στυλό και χαρτί, έγραφα δύο γράμματα, τέσσερα γράμματα, έξι γράμματα, δύο λέξεις. Τα περνούσα από μπροστά μου, τα γράμματα δεν έμεναν. Αν έβαζα μία μπανάνα με δύο γράμματα από κάτω, στο μυαλό μου εντυπωνόταν η μπανάνα. Εγώ αυτό ήθελα να επιτύχω.

Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι έπρεπε να βάλω μία εικόνα που να μείνει. Πέρα από το ότι ήθελα να είναι κάτι συναισθηματικά δεμένο σωστά, πίστευα ότι ένας άνθρωπος μιας κάποιας ηλικίας, που δείχνει πάνω από 60, σού περνάει μια αγάπη, μια τεχνογνωσία και αν το θες και μια ομορφιά. Για μένα δεν υπάρχουν άσχημα μωρά και άσχημοι ηλικιωμένοι. Ακόμη και το πιο πιο ασχημούτσικο μωρό που θα δεις, δεν θα το πεις ποτέ έτσι, στην χειρότερη περίπτωση θα το πεις χαριτωμένο.

Έτσι γίνεται και με έναν ηλικιωμένο: με τις ζάρες του, τη μεγάλη μύτη και τα αυτιά που μεγαλώνουν σου βγάζει κάτι ζεστό και χαριτωμένο. Το Mikel χρωστάει κυρίως το όνομα του στον πατέρα μου (σ.σ. Μιχαήλ) αλλά είναι και ο συνδυασμός του δικού μου με τα δυο αδέλφια μου που με βοήθησαν [(Μ)ίλτος, (Κ)υριάκος, (Ελ)ευθέριος”, θα πει σε συνέντευξη που είχε δώσει στο oneman.gr.

Ο Μίλτος και ο Κυριάκος είναι υπεύθυνοι διαμόρφωσης χώρων και οικονομικών αντίστοιχα. Σε 10 μήνες είχαν ανοίξει ήδη 5 καταστήματα στη πόλη της Λάρισας. Το πρώτο μαγαζί με δικαιόχρηση (franchise) ξεκίνησε το 2012, ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς η αλυσίδα απαριθμούσε ήδη 10 μαγαζιά franchise.

Στο τέλος του 2013 η αλυσίδα αποτελούνταν από 60 καταστήματα στην Ελλάδα. Η επιτυχία θεωρείται ότι οφείλεται στις ανταγωνιστικές τιμές, στον λεγόμενο οικονομικό πατριωτισμό, παρά τον ανταγωνισμό από πολυεθνικές όπως τα Starbucks, και στο ότι ως ελληνική επιχείρηση κατανοεί καλύτερα τις εγχώριες απαιτήσεις της αγοράς.

Το 2015 ιδρύθηκε η εταιρεία Mikel Coffee Company LTD με έδρα το Λονδίνο, με σκοπό τη διεθνή ανάπτυξη της εταιρείας. Το 2016 η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.Σήμερα στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτουργούν 4 καταστήματα Mikel. Από το 2017 άρχισε η εξάπλωση της αλυσίδας στην Κύπρο, απαριθμώντας πλέον 20 καταστήματα. Το Μάρτιο του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1ο κατάστημα στο κέντρο του Λονδίνου , με το 2ο στην ίδια πόλη να ανοίγει τον Μάρτιο του 2019.

Τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε τη λειτουργία του το πρώτο κατάστημα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και το δεύτερο τον Φεβρουάριο του 2020. Το Σεπτέμβριο του 2018 εγκαινιάστηκε και το πρώτο κατάστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής , στο Σαουθάμπτον της πολιτείας Μασαχουσέτης. Τον Δεκέμβριο ακολούθησε το 2ο σημείο παρουσίας στην ίδια πολιτεία με ένα κατάστημα τύπου Drive Thru. Τον Οκτώβριο του 2018 άνοιξαν τα 2 πρώτα καταστήματα στη Βουλγαρία.

Τον Μάρτιο του 2019 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στο Κάιρο της Αιγύπτου τον Δεκέμβριο. Το Φεβρουάριο του 2020 άνοιξε κατάστημα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα τελευταία ανακοινωμένα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης η εταιρεία για το 2018 παρουσίασε έσοδα 13 εκατομμύρια euro. Τα ΕΒΙΤDΑ ανήλθαν σε 1,21 εκατ. ευρώ έναντι 341 χιλ. ευρώ το 2017.

Η χρήση του 2018 ολοκληρώθηκε με κέρδη προ φόρων 258 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 167 χιλ. ευρώ στη χρήση 2017. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 218 χιλ. ευρώ έναντι 10 χιλ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα οικονομικά νούμερα επιβεβαιώνουν την ισχυρή πορεία ανάπτυξης της επιχείρησης 11 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Τον Φεβρουάριο του 2020 η αλυσίδα Mikel Coffee απαριθμεί συνολικά 240 καταστήματα σε 10 χώρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments