Πολιτική

Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» – Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή της

Προανακριτική Novartis: Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» – Διατάχθηκε βίαιη προσαγωγή της
Προανακριτική Novartis: Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της

Προανακριτική Novartis: Μετά τον “Μάξιμο Σαράφη”, ούτε η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή και όπως και στην περίπτωση του πρώτου, διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή της. Η κατάθεση «Κελέση» ήταν προγραμματισμένη για τις 16:00 το απόγευμα στη ΓΑΔΑ, όμως με επιστολή που είχε επιδώσει προ ημερών στα μέλη της Επιτροπής, δήλωσε ρητώς ότι δεν επιθυμεί να προσέλθει.

Η «Αικατερίνη Κελέση» είχε επικαλεστεί ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρέωση της εμπιστευτικότητας και ζητούσε ανάκληση της κλήτευσής της. Μάλιστα, την επιστολή της την έχει στείλει στην Υπηρεσία Προστασίας Μαρτύρων, τον αντιεισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, την Ελένη Τουλουπάκη και την αρμόδια επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

Ουδαμώς ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία η δυνατότητα μελών επιτροπής (ακόμη και αν η προκαταρκτική επιτροπή ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα) να έρχεται σε επαφή και να εξετάζει κατ’ ιδίων προστατευόμενο μάρτυρα, που έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, σημειώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η «Αικατερίνη Κελέση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments