Πολιτική

Υπουργείο Εξωτερικών σε Ερντογάν: “Καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην Μεσόγειο”

Υπουργείο Εξωτερικών σε Ερντογάν: “Καταδικάζουμε τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην Μεσόγειο”
Υπουργείο Εξωτερικών σε Ερντογάν: Σε αυστηρό τόνο απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις τουρκικές αξιώσεις στην Μεσόγειο.

Υπουργείο Εξωτερικών σε Ερντογάν: Αυστηρή απάντηση στους ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Ελλάδα αρχίζει να δέχεται σιγά-σιγά τις τουρκικές αξιώσεις στην Μεσόγειο, έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου το Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. “Οι τουρκικές μεθοδεύσεις όχι μόνον έχουν καταδικαστεί από την Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, αλλά υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια”.

Αυτό απάντησε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν ενώπιον βουλευτών του κόμματός του, κατά τις οποίες ισχυρίστηκε πως “η Ελλάδα άρχισε να αποδέχεται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο“.

Ολόκληρη η απάντηση του κ. Γεννηματά:

“Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή. Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής. Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός”.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Ελλάδα αποδέχεται το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη προκλητική δήλωση υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να δέχεται το καθεστώς που κήρυξε η Άγκυρα στη μεσόγειο. «Με την αποφασιστική μας στάση, οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής αλλά κυρίως η Ελλάδα σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στην Μεσόγειο», τόνισε, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Συγχρόνως, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, χωρίς να έχει καμιά αρμοδιότητα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τη Λιβύη δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις και αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα», είπε χαρακτηριστικά. «Η Ένωση βρίσκει καθήκοντα για τον εαυτό της εκεί. Με βάση τι; Από που παίρνει αυτή την αρμοδιότητα; Δεν έχεις τέτοια αρμοδιότητα. Ούτε στη ξηρά, ούτε στη θάλασσα. Η θέση της Τουρκίας είναι διαφορετική», ανέφερε ο Ερντογάν.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στο τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία και διεμήνυσε ότι θα ξεκινήσει έρευνες φέτος. Σημειώνεται, πως η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε δημοσίευμα με τίτλο «Η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη», πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να δώσει άδεια για έρευνες για υδρογονάνθρακες ανατολικά της Κρήτης, μετά την ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments