Διεθνή

Κορωνοϊός Ιταλία: Στους επτά οι νεκροί – Προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός Ιταλία: Στους επτά οι νεκροί – Προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Κορωνοϊός Ιταλία: Επτά οι νεκροί στη γειτονική χώρα, με το τελευταίο θύμα να είναι ένας άνδρας 62 ετών από τη Λομβαρδία - O ΠΟΥ προειδοποιεί για "ενδεχόμενο πανδημίας".

Κορωνοϊός Ιταλία: Σε κατάσταση συναγερμού η Ιταλία, που σύμφωνα με το RAI καταγράφηκε και έβδομος θάνατος στη γειτονική χώρα από την επιδημία του νέου κορωνοϊού και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με την ανησυχία τόσο στην Ιταλία όσο και παγκοσμίως να εντείνεται ακόμη περισσότερο. Πριν λίγο, πέθανε στην Λομβαρδία ένας άνδρας 62 ετών, ο οποίος είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο και υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση.

Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο στη γειτονική μας χώρα από κορωνοϊό

Ο πανικός έχει κυριεύσει για τα καλά τους Ιταλούς, με πόλεις του βορρά να θυμίζουν πόλεις – φαντάσματα, γεγονός που πριν από λίγες εβδομάδες ήταν ορατό μόνο στην ηπειρωτική Κίνα. Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκε ο έκτος θάνατος, ένας  ηλικιωμένος καρκινοπαθής από την πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, με τα κρούσματα να ανέρχονται πλέον στα 230, σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση των ιταλικών αρχών. Πριν λίγη ώρα είχε κυκλοφορήσει πως μια γυναίκα καρκινοπαθής από τη Μπρέσια έφυγε από τη ζωή λόγω κορωνοϊού, ωστόσο οι τοπικές Αρχές διέψευσαν αυτή την εξέλιξη. 

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία, νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ο πέμπτος θάνατος από το φονικό ιό στη γείτονα χώρα, αυτός του 88χρονου ασθενή στην περιοχή Κασέλε Λάντι, έξω από το Μιλάνο. Υπενθυμίζεται ότι το τέταρτο θύμα είναι ένας 84χρονος από το Μπέγκαμο, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη Rai. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, με τη χώρα να βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με βάση των αριθμό των περιπτώσεων, μετά την Κίνα και τη Νότια Κορέα

Μέχρι στιγμής 230 άνθρωποι νοσούν στην Ιταλία, από την επιδημία του κορωνοϊού που ξεκίνησε από την επαρχία Ουχάν στην Κίνα και έχει εξαπλωθεί ραγδαία, με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ξεπερνά τα 79.000. «Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται», σημείωσε τοπικός αξιωματούχος ο οποίος τόνισε πως πλέον «πρέπει να περιμένουν να δούμε τα αποτελέσματα των έκτακτων μέτρων που ελήφθησαν την Κυριακή. Κανείς δεν περίμενε να ήταν τόσο επιθετική η εξάπλωση του ιού». Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες, που από χθες συρρέουν στα σούπερ-μάρκετ για να πάρουν τις απαραίτητες προμήθειες, πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επί αυτού του ζητήματος και ζήτησε να συνεχιστεί ως συνήθως η ζωή.

Πλέον και στη βόρεια Ιταλία, παρατηρούνται καραμπινιέροι στους δρόμους, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν επιβληθεί με σκοπό να τηρούνται οι κανόνες δημόσιας υγείας, τα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν αδειάσει, ενώ οι μάσκες εξαντλήθηκαν.

Δεν έχει βρεθεί ακόμα ο “patient zero” – Κόντε: Πιθανό να αυξηθούν τα περιστατικά

Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, άνω των 80 ετών, και η κατάσταση της υγείας τους ήταν βεβαρημένη. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι τα περιστατικά μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Έντονη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος στην Ιταλία.

Oι ιταλικές αρχές εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για το γεγονός πως δεν έχει εντοπιστεί ο «patient zero», δηλαδή ο άνθρωπος που νόσησε πρώτος, επομένως δεν μπορεί να προβλεφθεί ακριβώς η πορεία της ασθένειας. Τα ιταλικά ΜΜΕ μας πληροφορούν, ωστόσο, ότι οι αρχές εκτιμούν πως ένας αγρότης 60 ετών από το χωριό Albettone στη Βιτσέντζα ενδέχεται να είναι ο «ασθενής 0». Αυτή την ώρα υποβάλλεται σε εξετάσεις και αναμένονται ανακοινώσεις εντός της ημέρας, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι ήταν ο πρώτος ασθενής στη χώρα.

Προειδοποιεί για “ενδεχόμενο πανδημίας” ο ΠΟΥ

Σε μια δήλωση – βόμβα προχώρησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος κάλεσε σήμερα τον κόσμο να προετοιμαστεί για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κορωνοϊού, κρίνοντας πως είναι «πολύ ανησυχητική… η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν. «Πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία» δήλωσε ο Τέντρος Αντχάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία. «Το να χρησιμοποιούμε τον όρο πανδημία δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα», τόνισε. «Προς το παρόν, δεν είμαστε μάρτυρες της ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», υπογράμμισε. Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράν και η Ιταλία, ο Τέντρος σημείωσε ότι τα κρούσματα στην Κίνα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments