Πολιτισμός

Χανιά δημοτική βιβλιοθήκη: Αλλάζει «σπίτι» – Εν αναμονή στέγασης σε νεοκλασικό κτίριο

Χανιά δημοτική βιβλιοθήκη: Αλλάζει «σπίτι» – Εν αναμονή στέγασης σε νεοκλασικό κτίριο
Χανιά δημοτική βιβλιοθήκη: Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης είναι 312.401,59 ευρώ και αφορά μεταξύ άλλων, ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες.

Χανιά δημοτική βιβλιοθήκη: Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την αποκατάσταση κτηρίου του δήμου Χανίων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τζανακάκη και Ερωτόκριτου προκειμένου στον χώρο αυτό να μεταφερθεί και να λειτουργήσει η δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι ο δήμος προχωρά στη διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης του έργου με τίτλο «Μελέτη Αποκατάστασης Διατηρητέου Κτηρίου του Δήμου Χανίων για λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης».

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης είναι 312.401,59 ευρώ και αφορά, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση, ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές ηλεκτρομηχανολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες γεωτεχνικές μελέτες και έρευνες.

Το νεοκλασικό διατηρητέο κτήριο πέρασε στην κυριότητα του δήμου το 2015 όταν και εξασφάλισε κονδύλι 500 χιλιάδων ευρώ μέσω πρότασης που κατέθεσε στο «Πράσινο Ταμείο».

Το κτίριο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της πόλης απέναντι από τον Δημοτικο Κήπο, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και το μνημείο του Ρολογιού της πόλης, ενώ διαθέτει έγκυρη άδεια δόμησης 1.800 τετραγωνικών μέτρων.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές βιβλιοθήκες καθώς διαθέτει περί τους 150.000 τόμους βιβλίων, έντυπο υλικό, εφημερίδες, περιοδικά, σπάνιες εκδόσεις, καθώς και αρχεία, φωτογραφίες, χάρτες, αφίσες και οπτικοακουστικό υλικό.

Κατά τη λειτουργία της ενσωματώθηκαν σπουδαίες συλλογές, όπως: η βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου, η οποία περιλαμβάνει και προσωπικά του αντικείμενα, η βιβλιοθήκη του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος», δύο μεγάλες ιδιωτικές βιβλιοθήκες και πλήθος άλλων μικρότερων αλλά αξιόλογων δωρεών. Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης στεγάζεται σε χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments