Άποψη

Η Εκκλησία σαν ιερή αγελάδα

Η Εκκλησία σαν ιερή αγελάδα
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις θέσεις της Εκκλησίας στο φλέγον ζήτημα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Η θρησκεία και η επιστήμη καταλαμβάνουν διακριτούς χώρους και έχουν διαφορετική αποστολή. Η επιστήμη βασίζεται στην λογική και στις μεθόδους που έχει αναπτύξει για να αναζητά την αλήθεια στα επιμέρους, η δε θρησκεία βασίζεται στην πίστη και δι αυτής στην εξ αποκαλύψεως αλήθεια για να κατευθύνει τον εσωτερικό κόσμο. Άλλωστε, η πίστη μπορεί να σώζει όποιον προσβλέπει στο επέκεινα προσδοκώντας ανάσταση νεκρών και ζωή του μέλλοντος, αλλά δεν σώζει από την φθορά, την αρρώστια, τα γηρατειά, τον θάνατο. Και οι πιο πιστοί τα υφίστανται αυτά. Αν έτσι έχουν συνολικά τα πράγματα γιατί να αποτελεί εξαίρεση ο κορωνοϊός;

“Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι’ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών”, η παράγραφος αυτή από το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου βάζει τα πράγματα στην θέση τους.

Εν ολίγοις επαναλαμβάνει το βιβλικό, τα του καίσαρος τω καίσαρι. Για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, πιστών και μη πιστών, λέει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, δεν είναι αρμόδιος ο θεός και οι επί γης λειτουργοί της θρησκείας του, αλλά η κοσμική εξουσία και γι αυτό πιστοί και μη πιστοί ας ακολουθούν τις οδηγίες των κρατικών αρχών. Είναι εύκολο λοιπόν το συμπέρασμα, ας αποφεύγουν τις συναθροίσεις άρα και την θεία λειτουργία και αφού ο κορωνοϊός μεταδίδεται με το σάλιο, ας μην κοινωνήσουν μέχρι να περάσει η πανδημία. Τόσο απλά.

Αυτή όμως την απλή αλήθεια αρνήθηκε εν σώμα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και εν πολλοίς συνεχίζει να αρνείται. Οι δε ιεράρχες της, ένιοι εξ αυτών, ξεπέρασαν τα όρια δίνοντας συμβουλές που είναι πράγματι επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Εν ολίγοις σε μία συνολική απειλή για την ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Το ερώτημα όμως δεν είναι για την Εκκλησία, που μπορεί να πορεύεται με τις δικές της σκοταδιστικές αντιλήψεις και να αρνείται να προσαρμόσει την συμπεριφορά της στα σύγχρονα δεδομένα. Δικό της θέμα και κρίνεται και αυτή για την στάση της, από πιστούς και μη πιστούς.

Το πραγματικό ερώτημα στην Ελλάδα είναι κατ αρχήν για τους επιστήμονες. Εκείνους που βγήκαν στις τηλεοράσεις και μιλούσαν όχι σαν επιστήμονες όπως όφειλαν και είναι η αποστολή τους, με βάση τα δεδομένα της επιστήμης τους, αλλά σαν ιερείς. Ακόμη πιο κρίσιμο είναι το ερώτημα για τους πολιτικούς, οι οποίοι εκλέγονται για να υπηρετούν το κοσμικό κράτος και τους πολίτες του από τους οποίους εκλέγονται και από τους οποίους πληρώνονται.

Οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι τα όσα έλεγε στην αρχή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες που πρότειναν τον αγιασμό και την πίστη, για την αντιμετώπιση της επιδημίας, είναι ανεδαφικά. Έσπευσαν όμως να ταυτιστούν με την Εκκλησία, προσβλέποντας σε ένα χαμηλού επιπέδου εκλογικό ακροατήριο. Δεν ήταν πολλοί. Οι περισσότεροι απλώς απέφυγαν να τοποθετηθούν για να μην έλθουν σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία συνολικά και με τους Ιεράρχες της. Όπως πράττουν σε πλείστα όσα θέματα που εμπλέκεται η ελληνική Εκκλησία με τους αναχρονισμούς της. Εν κατακλείδι στην Ελλάδα η Εκκλησία για τους περισσότερους πολιτικούς είναι ιερή αγελάδα, μην την αγγίζετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments