Οικονομία

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για την εκ περιτροπής απασχόληση

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τι ισχύει για την εκ περιτροπής απασχόληση
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Ο κορωνοϊός φέρνει σαρωτικές αλλαγές και στο εργασιακό, με τη κυβέρνηση να ενθαρρύνει τη δεδομένη χρονική στιγμή τη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην προβούν σε μαζικές απολύσεις.

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οι αντιστάσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως κάμπτονται κατά πολύ, καθώς η επέλαση του κορωνοϊού επιτάσσει βήματα πίσω και στο εργασιακό προκειμένου το σύστημα να διατηρηθεί και να μην καταρρεύσει. Έτσι, τη δεδομένη χρονική στιγμή άπαντες επικροτούν μέχρι και την μερική απασχόληση, με τη κυβέρνηση να είναι ελαστική βλέποντας πως αυτό θα ωφελήσει στη μη κατάρρευση του εργασιακού, ενός τομέα που μπορεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Όπως ορίζει το άρθρο 9 της πρόσφατης ΠΝΠ στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις λειτουργούσες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα να απασχολούν τους εργαζομένους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης.

Χαρακτηριστικά οι εργοδότες θα μπορούν:

  • να επιβάλλουν εργασία δύο (2) εβδομάδων τον μήνα στους εργαζομένους με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
  • να καταβάλουν την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους και
  • να επιβάλλουν μονομερώς το μέτρο αυτό της μερικής απασχόλησης.

Στο τέλος κάθε μήνα o εργοδότης υποχρεούται να δηλώνει την εφαρμογή του ανωτέρω τρόπου εργασίας σε ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ένα άλλο μέτρο που προβλέπει η ΠΝΠ είναι η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού από τη μία θυγατρική στην άλλη, στο πλαίσιο Ομίλων. Η μεταφορά μπορεί να γίνει μονομερώς ανάλογα με τις ανάγκες , κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή μεταβολή της θέσης του εργαζόμενου.

Οι ειδικοί πάντως δεν μπορούν παρά να εκφράζουν την ανησυχία τους τονίζοντας πως το μέτρο αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στο άμεσο μέλλον, με τις επιχειρήσεις να προβαίνουν απολύσεις το επόμενο διάστημα αλλά και σε αύξηση ανασφάλιστης εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments