Άποψη

Άλλο καραντίνα κι άλλο “στρατιωτικό καψόνι”

Άλλο καραντίνα κι άλλο “στρατιωτικό καψόνι”
O Πάρις Καρβουνόπουλος μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τονίζει πως τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως "στρατιωτικό καψόνι".
Ένας αξιοσέβαστος Αντιναύρχος ε.α, μέλος του πληρώματος του θρυλικού ΒΕΛΟΥΣ ,ο Κ. Γκορτζής,σχολίασε με δυο λόγια που έγραψε στο facebook τις τελευταίες ανακοινώσεις για τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης πολιτών, με πολύ εύστοχο τρόπο: “Επειδή”, είπε μόλις ο Πέτσας, “οι λίγοι δεν τηρούν τα μέτρα, θα τα αυστηροποιήσουμε”… Τέτοια “συλλογική ευθύνη” είχα να ζήσω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων όπου πήγαινε σύννεφο το καψόνι όλης της Τάξης λόγω του παραπτώματος ενός…”

Δεν έχει άδικο.

Η κρίση του COVID-19 είναι πολύ σοβαρή, με χρονική διάρκεια απρόβλεπτη και συνέπειες απροσδιόριστες, αλλά πάντως όχι ευχάριστες. Η Ελλάδα τα πάει καλά μέχρι στιγμής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα πιο γρήγορα απ΄ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως όσοι έχουν την ευθύνη του σχεδιασμού και την υλοποίησης τους θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα όρια της “ατομικής ευθύνης” έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.
Επίσης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η κρίση του COVID-19 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την λογική της “ατομικής ευθύνης”. Δεν γίνεται. Δεν είναι ρεαλιστικό και δεν έχει επιτευχθεί σε καμία χώρα του κόσμου με επιτυχία 100%. Ακόμη και σε χώρες θεωρητικά τουλάχιστον πολύ πιο πειθαρχημένες από την Ελλάδα. Θεωρητικά, γιατί στην πράξη σ΄ αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, οι Έλληνες έχουν δείξει, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πολύ υπεύθυνοι.
Επειδή όπως προαναφέραμε η χρονική διάσταση της “απομόνωσης” είναι ακόμη απροσδιόριστη, είναι απαραίτητο να γίνει μια σωστή διαχείριση στην αυξομείωση της έντασης των μέτρων και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτά να χρησιμοποιούνται ως “στρατιωτικό καψόνι”, όπου το λάθος του ενός το πληρώνει όλη η διμοιρία! Αρκεί να ρίξουν μια ματιά οι υπεύθυνοι στα στατιστικά στοιχεία μιας μόνο εβδομάδας, για τους πολίτες που αναζήτησαν ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσημα στοιχεία από τους ιατρούς της τηλε-ψυχιατρικής που λειτούργησε η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, με την στήριξη της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Melapus. 

Τι προκύπτει απ΄ αυτά; “Άγχος για την κατάσταση της πανδημίας, προβλήματα διαχείρισης των παιδιών και ενδοοικογενειακές συγκρούσεις ήταν τα βασικά θέματα ψυχικού άγχους που ανέφεραν οι πολίτες… Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία εβδομάδα (20-27 Μαρτίου), έγιναν 6.498 βιντεοκλήσεις, σε ποσοστό 29,83% από άτομα ηλικίας 35-44 ετών και 26,82% από ηλικίας 18 έως 34 ετών. Το 72,3% ήταν από γυναίκες ενώ το 27,7% από άντρες. Επίσης, 16.778 άτομα αναζήτησαν πληροφορίες στην πλατφόρμα, εκ των οποίων το 56% ήταν από Αθήνα, το 11% από τη Θεσσαλονίκη και 2% από τον Πειραιά.
Το συμπέρασμα είναι ότι η σωστή στρατηγική της “απομόνωσης” δεν μπορεί να αποδώσει κάτι περισσότερο και ελπίζουμε ότι υπάρχει και σχέδιο για την επόμενη φάση της “μάχης” με τον κορωνοϊό, ώστε να ΄χουμε ελπίδες να βγούμε απ΄ αυτόν τον πόλεμο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments