Διεθνή

Κορωνοϊός μετάδοση: Υποψίες ότι μεταφέρεται με τη σκόνη και την ατμοσφαιρική ρύπανση

Κορωνοϊός μετάδοση: Υποψίες ότι μεταφέρεται με τη σκόνη και την ατμοσφαιρική ρύπανση
Κορωνοϊός μετάδοση: Με το υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων συσχετίζει την μετάδοση του κορωνοϊού, μελέτη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια.

Κορωνοϊός μετάδοση: Ομάδα στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια εξετάζει γιατί η εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν πιο ισχυρή στην κοιλάδα του Πάδου, και τη συσχετίζει με το υψηλό επίπεδο ατμοσφαιρικών ρύπων. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από ομάδα Ιταλών ερευνητών διατυπώνει την υπόθεση ότι sars-cov-2, ο ιός που προκαλεί την πανδημία covid-19, μπορεί να παίρνει ένα “χέρι βοήθειας” για την διασπορά του από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η μελέτη που διενεργήθηκε από τον Δρ. Λεονάρντο Σέτι και τους συνεργάτες του στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια αναμένει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.

Ο Δρ. Σέτι και οι συνεργάτες του αναρωτιούνται γιατί ο sars-cov-2 φαίνεται να διαδόθηκε πολύ πιο γρήγορα στον ιταλικό Βορρά από ότι σε άλλες περιοχές της χώρας (παρότι σε κάποιες έφτασε ταυτόχρονα). Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο καταλύτης σε αυτήν την ταχύτατη εξάπλωση ήταν η ρύπανση της ατμόσφαιρας και κυρίως τα μικρά αιωρούμενα σωματίδια τα οποία μπορεί να περιέχουν ιούς στην επιφάνεια τους.

Τα σωματίδια αυτά βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στην κοιλάδα του Πάδου από ότι σε άλλες περιοχές της Ιταλίας. Στο δημοσιευμένο άρθρο τους οι ερευνητές αναφέρονται σε προηγούμενες εργασίες που έγιναν σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με αυτές τις εργασίες άλλοι ιοί όπως αυτοί της γρίπης, του αναπνευστικού συγκιτιακού ιού και της ιλαράς μπορούν όλοι να διαδοθούν από τέτοια αιωρούμενα σωματίδια πάνω στα οποία προσδένονται και ταξιδεύουν.

Μια εναλλακτική εξήγηση που συσχετίζει την αυξημένη ταχύτητα μετάδοσης στις περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ρύπανση είναι ότι τα αιωρούμενα σωματίδια αυξάνουν τη ευαισθησία απέναντι στην λοίμωξη αυτών που με κάποιο τρόπο έρχονται σε επαφή με τον ιό. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της ρύπανσης και των επιπέδων των αιωρουμένων σωματιδίων, μπορεί να αποτελέσουν ένα επικουρικό μέσo στην κοινωνική απομάκρυνση για τη μάχη της καταπολέμησης και διάδοσης του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments