Διεθνή

Μην πάτε για μπάνιο – Σοκάρει γνωστή επιστήμονας για την θάλασσα και τον κορωνοϊό

Μην πάτε για μπάνιο – Σοκάρει γνωστή επιστήμονας για την θάλασσα και τον κορωνοϊό
Μια γνωστή επιστήμονας προέτρεψε τον κόσμο να μη κάνει μπάνιο στη θάλασσα όσο κρατήσει η πανδημία.

Πριν λίγο καιρό η Ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε το μπάνιο στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στις παραλίες. Αυτή η απόφαση ήταν η καλύτερη που μπορούσαν να πάρουν οι αρχές και η επιβεβαίωση έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα η κορυφαία χημικός με εξειδίκευση στην χημεία της ατμόσφαιρας, στο Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Scripps του Λος Άντζελες, μίλησε για τους σοβαρούς κινδύνους που υπάρχουν.

«Δεν θα έμπαινα μέσα στο νερό ούτε αν μου χαρίζατε ένα εκατομμύριο δολάρια» λέει στους Los Angeles Times. Η παραλία, κατά την εκτίμησή της, είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη για να βρίσκεται κανείς αυτές τις μέρες. Υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να εισέλθει στα παράκτια ύδατα και να μεταφερθεί ξανά στον αέρα κατά μήκος των ακτών. Πιο συγκεκριμένα η ίδια η Prather ανησυχεί ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να εισέλθει στον ωκεανό από διαρροές και εκροές λυμάτων και στη συνέχεια να επανέλθει στην ατμόσφαιρα.

Στην έρευνα της αναφέρει ότι ο ωκεανός αναδεύει όλα τα είδη παθογόνων σωματιδίων και κάθε φορά που ο ωκεανός «φταρνίζεται» με ένα μεγάλο κύμα, ψεκάζει αυτά τα σωματίδια στον αέρα. Πιστεύει ότι ο νέος κορωνοϊός είναι αρκετά ελαφρύς ώστε να επιπλέει στον αέρα πολύ πιο μακριά από όσο νομίζουμε. Ο κανόνας της σωματικής απόστασης των δύο μέτρων, δηλώνει, δεν ισχύει για τις παραλίες, όπου οι παράκτιοι άνεμοι μπορούν να είναι αρκετά ισχυροί και να εκτοξεύουν τα ιικά σωματίδια. «Δεν πρόκειται να πεθάνετε αν χάσετε λίγες μέρες από το κολύμπι σας αλλά θα μπορούσατε να πεθάνετε αν βρεθείτε μια μέρα με αέρα κοντά στην ακτή» λέει η Prather. «Δεν μπορείτε να δείτε τον ιό, δεν μπορείτε να τον μυρίσετε. Είναι πραγματικά ένας σιωπηλός δολοφόνος».

Επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μάθουν τα βασικά χαρακτηριστικά του ιού και μέχρι στιγμής ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ούτε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. ούτε οι τοπικοί οργανισμοί υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί με «ψεκασμό» από τον ωκεανό ή ένα παράκτιο αεράκι. Εντούτοις, έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να εξαπλωθεί με σταγονίδια από τα φτέρνισμα και το βήχα και ερχόμενοι σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments