Διεθνή

Παραίτηση Σοϊλού: Ο Ερντογάν δεν την έκανε δεκτή

Παραίτηση Σοϊλού: Ο Ερντογάν δεν την έκανε δεκτή
Παραίτηση Σοϊλού: Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Παραίτηση Σοϊλού: Ο Ερντογάν δεν έκανε δεκτή την παραίτηση Σοϊλού και πλέον παραμένει στα καθήκοντά του ως υπουργός Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε νωρίτερα πως παραιτήθηκε καθώς ανέλαβε την ευθύνη του συνωστισμού που εκδηλώθηκε έξω από τα μίνι μάρκετ και μπακάλικα με την αιφνιδιαστική απόφαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. «Ήταν μια προσπάθεια για την μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊου όμως οι εικόνες δεν άρμοζαν στον άψογο σχεδιασμό. Αποχωρώ από τα καθήκοντα μου. Να με συγχωρέσει ο πρόεδρος μας» ανέφερε νωρίτερα σε δήλωσή του ο Σοϊλού.

Ποιος είναι ο Σοϊλού

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε αποκτήσει ρόλο κεντρικού εκφραστή της τουρκικής καθεστωτικής προπαγάνδας. Εντάχθηκε στο AKP το 2012, 11 χρόνια μετά την ίδρυση της παράταξης. Υπουργός έγινε πρώτη φορά το 2015 όταν και εξελέγη βουλευτής, στην εκλογική περιφέρεια της Τραπεζούντας.

Ο 50χρονος Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν ανήκει στην παλαιά φρουρά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Πολλοί τον θεωρούσαν διάδοχο του Ερντογάν, αν και όποτε. Οι δημοσκοπήσεις του 2019 που επικαλείται το «Center for American Progress» ο Σουλεϊμάν Σοϊλού τον εμφανίζαν να προηγείται μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ερντογάν και μάλιστα με διαφορά.

Ο Σοϊλού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη αλλά κατάγεται από τον Εύξεινο Πόντο, όπως άλλωστε και ο Ερντογάν.

Ως υπουργός Εσωτερικών που ήταν από το 2016, ο Σοϊλού ήταν ο διαχειριστής θεμάτων της πρώτης γραμμής. Πρόσφατα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και το προσφυγικό/μεταναστευτικό που εργαλειοποίησε η Τουρκία ως μέσο εκβιασμού.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού έχει ως υπουργός Εσωτερικών βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο αμερικανικών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια:

το 2018 για «τον πρωταγωνιστικό ρόλο» που εκείνος διαδραμάτισε στην «άδικη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον» με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να καταλογίζει «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» το 2019 ως «απάντηση στις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία» το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του καταλόγιζε ότι «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές αθώων πολιτών, αποσταθεροποιώντας την περιοχή και υπονομεύοντας τον αγώνα ενάντια στον ISIS».

Βεβαίως αργότερα, αυτά οι αμερικανοί τα «ξέχασαν»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments