Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου κορωνοϊός: Ακυρώνεται πρώτη φορά στην ιστορία του

Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου κορωνοϊός: Ακυρώνεται πρώτη φορά στην ιστορία του
Φεστιβάλ Εδιμβούργου κορωνοϊός: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο, το οποίο συγκεντρώνει εκατομμύρια επισκέπτες ακυρώνει τις φετινές του εκδηλώσεις λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας.

Φεστιβάλ Εδιμβούργου κορωνοϊός: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ τέχνης στον κόσμο, το φεστιβάλ του Εδιμβούργου που συγκεντρώνει περισσότερους από 4.4 εκατομμύρια ανθρώπους και 25.000 καλλιτέχνες και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που εδώ και 70 χρόνια αποτελεί τον πιο σημαντικό παγκόσμιο καλλιτεχνικό προορισμό, που οι εκδηλώσεις του ακυρώνονται.

Το φεστιβάλ του Εδιμβούργου περιλαμβάνει πέντε φεστιβάλ, είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών ενώ συγκεντρώνει μερικές από τις καλύτερες όπερες του κόσμου, θέατρο, μπαλέτο και μουσικής. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 1947 ως ένα βήμα για την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε η φήμη του έχει ξεπαράσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και έχει αποκτήσει ως θεσμός παγκόσμιο κύρος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα που γίνονται κάθε χρόνο σε διάφορους πολιτισμούς προερχόμενους από κάθε γωνιά του πλανήτη, ολοκληρώνοντας έτσι την εικόνα ενός πολυπολιτισμικού φεστιβάλ που έχει ως στόχο να αναδείξει κάθε μορφή τέχνης. Η έναρξή του συνήθως συνοδεύεται με κάποια συναυλία, ενώ η λήξη του χαρακτηρίζεται από άπειρα πυροτεχνήματα που δημιουργούν ένα μοναδικό φαντασμαγορικό υπερθέαμα.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι η ακύρωση του Φεστιβάλ του Εδιμβούργου «μας ραγίζει την καρδιά, όμως είναι η σωστή απόφαση» και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί έτσι ώστε να επανέλθει με το γνωστό υψηλό του επίπεδο το 2021.

Η είδηση έρχεται μετά από εκατοντάδες φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω του κορωνοϊού, όπως το φεστιβάλ του Hay του Μαΐου, το Glastonbury τον Ιούνιο και το διεθνές φεστιβάλ του Buxton τον Ιούλιο. Όμως, ενώ το φεστιβάλ του Εδιμβούργου θα ακυρωθεί τον Αύγουστο, ένα μικρό ανεξάρτητο φεστιβάλ στο κοντινό North Berwick, υποστηρίζει ακόμα το πρόγραμμά του. Η Τζάκι Σάτλγουορθ, γενική διευθύντρια του Fringe By the Sea, δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την κοινωνική απομάκρυνση και την απομόνωση που ισχύουν, αλλά ισχυρίστηκε ότι το φεστιβάλ είναι μικρό και ευκίνητο και μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του, το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο γεγονός παγκοσμίως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, των οποίων η φετινή διοργάνωση στο Τόκιο αναβλήθηκε για το 2021. Η επίδραση στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστια. Πέρσι το φεστιβάλ έφερε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και ένα δισεκατομμύριο στερλίνες στην τοπική οικονομία από όσους έφτασαν εκεί και παρακολούθησαν 3.800 παραστάσεις σε περισσότερους από 300 χώρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments