Ελλάδα

800 ευρώ επίδομα: Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας

800 ευρώ επίδομα: Παράσταση διαμαρτυρίας σωματείων καλλιτεχνών στο υπουργείο Εργασίας
800 ευρώ επίδομα: Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν σωματεία καλλιτεχνών ζητώντας από την κυβέρνηση να τους εντάξει άπαντες στο έκτακτο επίδομα.

800 ευρώ επίδομα: Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Τρίτη 14 Απριλίου στις 12 στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα και το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, με αντιπροσωπίες από τα προεδρεία τους, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων στο χώρο του πολιτισμού.

Σε ανακοίνωση αναφέρουν:

«Από την αρχή της πανδημίας και των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, τα σωματεία μας προσπάθησαν με κάθε τρόπο να έρθουν σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν στο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του κλάδου, λόγω των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν εδώ και χρόνια, δεν μπορεί να ενταχθεί έστω σε αυτά τα μέτρα στήριξης. Ωστόσο παρά την επιμονή των σωματείων καμία απάντηση δε δόθηκε.

Αυτή τη στιγμή έχουν μαζευτεί χιλιάδες υπογραφές καλλιτεχνών και τεχνικών που εργάζονται σε αυτό το χώρο, προκειμένου να διεκδικήσουμε το αυτονόητο. Καθολική εφαρμογή του επιδόματος για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους. Απαιτούμε να εισακουστούν άμεσα τα δίκαια αιτήματά μας, που αφορούν την επιβίωσή μας, καθώς οι περισσότεροι από μας δεν γνωρίζουμε πότε θα ξαναδουλέψουμε».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, για να εισηγηθεί την αλλαγή των προϋποθέσεων ώστε:

  • Να ενταχθούν στην αποζημίωση των 800 ευρώ οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο του θεάματος ακροάματος.
  • Να εκπονήσει άμεσα ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων με τις διευκολύνσεις από το ΕΠΑΝΕΚ, για να μπορέσουν να αποζημιωθούν οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο θεάματος ακροάματος.
  • Να άρει την απαράδεκτη αναστολή συμβάσεων στους εποπτευόμενους φορείς (λχ Μέγαρο Μουσικής κ.α.) δίνοντάς τους την αναγκαία χρηματοδότηση για να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους.

Τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό δεν καλύπτουν καμία από τις παραπάνω ανάγκες. Αφορούν τη χρηματοδότηση νομικών προσώπων, Ιδρυμάτων και ιδιωτικών εταιρειών και την επιδότηση σε νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, που δεν μπορούν καν να παραχθούν εν μέσω πανδημίας, κι επιπλέον το κονδύλι που εξαγγέλθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που έχουν προκύψει στον χώρο.

Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι χορευτές, οι εικαστικοί, οι ηχολήπτες, οι σκηνογράφοι είναι εργαζόμενοι και εργαζόμενες και έχουν δικαίωμα να ζήσουν!

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ στηρίζουμε τα αιτήματά των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών, των εικαστικών, των ηχοληπτών των σκηνογράφων, όλων όσων εργάζονται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

Η υγειονομική κρίση να μην γίνει κρίση εργασίας κι ευκαιρία για περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων και των αποδοχών των εργαζομένων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments