Διεθνή

Θανατική ποινή χώρες: Στις πρώτες θέσεις Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία – Τουλάχιστον 657 εκτελέσεις το 2019

Θανατική ποινή χώρες: Στις πρώτες θέσεις Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία – Τουλάχιστον 657 εκτελέσεις το 2019
Θανατική ποινή χώρες: Κίνα, Ιράν και Σαουδική Αραβία είναι οι χώρες, που πραγματοποίησαν τις περισσότερες εκτελέσεις ανθρώπων το 2019.

Θανατική ποινή χώρες: Τουλάχιστον 657 εκτελέσεις ανθρώπων σε 20 χώρες με τις Κίνα, Ιράν, Σαυδική Αραβία, Ιράκ και Αίγυπτο να έχουν τους περισσότερους όπως καταγράφει η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την θανατική ποινή. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 5% μειωμένος σε σχέση με το 2018 όπου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 690 εκτελέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση για την θανατική για το 2019, η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο – αλλά η πραγματική έκταση της χρήσης της θανατικής ποινής στην Κίνα είναι άγνωστη, καθώς αυτά τα δεδομένα παραμένουν ως κρατικά μυστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Οι τουλάχιστον 657 εκτελέσεις παγκοσμίως δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όσον αφορά την Κίνα αφού σύμφωνα με την έκθεση ενδέχεται να έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εκτελέσεις. Με εξαίρεση την Κίνα, το 86% όλων των αναφερόμενων εκτελέσεων πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις μόνο χώρες – το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και την Αίγυπτο.

Επίσης με μια ανάπαυλα ενός έτους το Μπαγκλαντές και το Μπαχρέιν επανέφεραν την θανατική ποινή το 2019, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας δεν υπήρξαν εκτελέσεις σε Αφγανιστάν, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη παρόλο που έγιναν το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση στο Ιράν οι εκτελέσεις ανθρώπων μειώθηκαν κατά δυο άτομα σε σχέση με το 2018 όπου τότε είχαμε 253 εκτελέσεις ενώ το 2019 251.

Αντίθετα στο Ιρακ υπήρξε διπλασιασμός των εκτελέσεων από 52 το 2018 σε τουλάχιστον 100 το 2019, ενώ στη Σαουδική Αραβία από 149 άτομα που εκτελέστηκαν το 2018 είχαμε 184 εκτελέσεις το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση η Κίνα όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται στην πρώτη θέσης της λίστας της θανατικής ποινής για το 2019 ενώ οι υπόλοιπες χώρες που κατέγραψαν εκτελέσεις κατά το 2019 είναι οι εξής: 251 άνθρωποι στο Ιράν, 184 στη Σαουδική Αραβία, 100 στο Ιράκ, 32 στην Αίγυπτο, 22 στις ΗΠΑ, 14 στο Πακιστάν, 12 στη Σομαλία, 11 στο Νότιο Σουδάν, 7 στην Υεμένη, 4 στη Σιγκαπούρη, 3 στο Μπαχρέιν και στην Ιαπωνία, 2 στη Λευκορωσία και το Μπαγκλαντές, 1 στην Μποτσουάνα και στο Σουδάν ενώ στοιχεία δεν υπάρχουν για τη Βόρεια Κορέα, τη Συρία και το Βιετνάμ καθώς συνεχίζουν να αποκρύβουν το πραγματικό μέγεθος της επιβολής θανατικής ποινής στην επικράτεια τους.

Όσον αφορά στις μεθόδους εκτέλεσης, που κατέγραψε η Διεθνής Αμνηστία το 2019, η Σαουδική Αραβία επέβαλε τη θανατική ποινή με αποκεφαλισμό, η Κίνα με πυροβολισμό ή χρήση της θανατηφόρας ένεσης, οι ΗΠΑ εκτέλεσαν τους θανατοποινίτες με θανατηφόρα ένεση ή με ηλεκτροπληξία, ενώ ο απαγχονισμός είναι η μέθοδος εκτέλεσης σε Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Αίγυπτο, Ιαπωνία, Μπαγκλαντές, Σιγκαπούρη, Νότιο Σουδάν, Μποτσουάνα, Συρία. Οι υπόλοιπες χώρες(Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Σομαλία, Υεμένη και Βόρεια Κορέα) επέβαλαν τη θανατική ποινή με πυροβολισμό.

Ωστόσο σύμφωνα με την έκθεση καταγράφονται και θετικά στοιχεία όπως το ότι πολλές χώρες μεταξύ των οποίων η Νέα Γουινέα, η Γκάμπια, το Καζακστάν, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε αναμένεται να καταργήσουν την θανατική πονή σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων τους. Μάλιστα μέχρι το τέλος του 2019 106 χώρες είχαν καταργησει τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τουλάχιστον 2.307 θανατικές ποινές σε 56 χώρες σε σύγκριση με το σύνολο των 2.531 που αναφέρθηκαν σε 54 χώρες το 2018 . Ωστόσο, η Αμνηστία δεν έλαβε πληροφορίες σχετικά με επίσημα στοιχεία για τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν στη Μαλαισία, τη Νιγηρία και τη Σρι Λάνκα , χώρες που ανέφεραν υψηλό επίσημο αριθμό θανατικών ποινών τα προηγούμενα χρόνια.

Τουλάχιστον 26.604 άτομα ήταν γνωστό ότι βρίσκονται σε ποινή θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο στο τέλος του 2019. Ενώ ο συνολικός αριθμός των χωρών που επέβαλαν θανατικές ποινές αυξήθηκε σε 18 από 17 που καταγράφηκαν το 2018.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments