Ελλάδα

Σήμερα 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 2.506 συνολικά – 130 νεκροί [infographic]

Σήμερα 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – 2.506 συνολικά – 130 νεκροί [infographic]
Σήμερα 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα: Κανένας νέος θάνατος σήμερα από τον κορωνοϊό - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 16 - 2.506 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

Σήμερα 16 νέα κρούσματα στην Ελλάδα: Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν για ακόμη μια μέρα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και τους νεκρούς στη χώρα μας. Σύμφωνα και με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 16, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.506. Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω infographic, οι θάνατοι παρέμειναν στους 130, καθώς σήμερα δεν είχαμε κανένα καταγεγραμμένο θάνατο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.490. Από αυτά, 580 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.160 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 48 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από τις ΗΠΑ – Η θέση του καθηγητή για χλωροκίνη ρεμδεσιβίρη

Ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της νόσου, θέλησε να ξεκαθαρίσει τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα φαρμακευτικής αγωγής βασισμένης στην ρεμδεσιβίρη και τη χλωροκίνη. Όπως είπε είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθούμε για την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς δεδομένα. Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε το ζήτημα με αφορμή μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας και παρουσίαζε αποκαρδιωτικά αποτελέσματα της ρεμδεβισίρης έναντι του κορωνοϊού. Η μελέτη όπου συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς δεν είχε ολοκληρωθεί και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στο Σικάγο, είπε ο λοιμωξιολόγος.

TSIODRAS-1200x800

Μια σύνοψη των συμπερασμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναρτήθηκε, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε, στον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει η βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτή, το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη της αμερικανικής εταιρείας Gilead Sciences δεν έδειξε αποτελέσματα στην κατάσταση ασθενών με κορωνοϊό, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή στην Κίνα, κάτι που αναμετέδωσε και η Financial Times.

Ελπιδοφόρα μηνύματα από νέο φάρμακο ενάντια στον κορωνοϊό

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε επιπλέον πως ερευνητές στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει πολύ θετική απόκριση ενός νέου φαρμάκου απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα αναφορικά με φάρμακο που θα δίδεται από το στόμα, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Έμορι.farmako2222-1200x819

Την Τετάρτη, ομάδα Αμερικανών ειδικών, συμβούλευσε επισήμως τους γιατρούς να μην χορηγούν στους ασθενείς με κορωνοϊό υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, λόγω του κινδύνου εμφάνισης καρδιολογικών προβλημάτων. «Αν χρησιμοποιούνται η χλωροκίνη ή η υδροξυχλωροκίνη, οι κλινικοί γιατροί πρέπει να παρακολουθούν αν θα εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στον ασθενή», κυρίως καρδιακές αρρυθμίες. Η παρενέργεια αυτή είναι γνωστή στους γιατρούς, γιατί το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη θεραπεία της ελονοσίας.

Η υδροξυλωροκίνη χορηγείται μαζί με αζιθρομυκίνη σε πολλά νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο. Αυτό το «κοκτέιλ» φαρμάκων προωθείται κυρίως από τον Γάλλο γιατρό Ντιντιέ Ραούλ. Συνάδελφοί του ωστόσο τον επικρίνουν επισημαίνοντας ότι απαιτούνται πιο ασφαλείς κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν όντως ο συνδυασμός αυτός βοηθά τους ασθενείς να αναρρώσουν.

Ζεφύρι: Συναγερμός στις αρχές – 25χρονη Ρομά θετική στον ιό

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε καταυλισμούς Ρομά ολοένα και πληθύνονται, καθώς σήμερα έγινε γνωστό πως ακόμη μία γυναίκα είναι θετική στον φονικό ιό. Πρόκειται για 25χρονη που μένει σε διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών στο Ζεφύρι. Οι αρχές βρίσκονται επί ποδός ξεκινώντας ήδη την ιχνηλάτιση προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ίδια έχει καταφέρει να κολλήσει και άλλα μέλη της οικογένειάς της.

Η γυναίκα είχε έρθει από τη Λαμία με το 4 ετών κοριτσάκι της όπου το πήγε στο νοσοκομείο Πάιδων Αγία Σοφία για αιμοκάθαρση. Η νεαρή μητέρα διεγνώσθηκε θετική στον ιό όχι όμως και το παιδί της. roma222-1200x748

Η 25χρονη Ρομά φιλοξενείται σε διαμέρισμα των εργατικών κατοικιών στο Ζεφύρι απο 6μελή οικογένεια η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ ολόκληρη η γειτονιά είναι ανάστατη. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε χθες το μεσημέρι, ενώ αστυνομικοί από το τοπικό τμήμα ελέγχουν όσο μπορούν την καραντίνα στην οποόια βρίσκεται η οικογένεια που φιλοξενεί την μητέρα.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Φυλής πηγαίνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ενώ με εντολή του δημάρχου έγινε απολύμανση της πολυκατοικίας αλλά και των γύρω από αυτή δρόμων. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής που στην πλειοψηφία τους είναι Ρομά είναι σε πανικό αφού σε καμία περίπτωση όπως λένε δεν θα ήθελαν να τεθεί ολόκληρη η περιοχή σε καραντίνα, όπως έγινε σε αντίστοιχη περίπτωης στη Λάρισα.

Κλινική «Ταξιάρχαι»: Νέο ύποπτο κρούσμα 100 ετών

Ασθενής 100 χρόνων μεταφέρθηκε από την Κλινική Ταξιάρχαι του Περιστερίου στο νοσοκομείο Ελπίς ως πιθανό κρούσμα κορωνοϊού. Εκεί όπου 34 άνθρωποι βρέθηκαν να είναι φορείς κορωνοϊού και τρεις ασθενείς κατέληξαν. Ο υπερήλικας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ελπίς, ώστε να δουν οι γιατροί αν του έχει γίνει κάποιο τεστ για τον ιό που πρέπει να επαναληφθεί ή αν ο συγκεκριμένος ασθενής παρουσίασε κάποια συμπτώματα που ανησύχησαν το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και τους γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόστηκε αυτό το πρωτόκολλο που ακολουθούμε όταν αντιμετωπίζουμε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Στο μεταξύ, στην κλινική Ταξιάρχαι, συνεχίζονται οι αιμοκαθάρσεις για τους ασθενείς που ήδη τις έκαναν εδώ και είναι αρνητικοί στον ιό γιατί σύμφωνα με το πρωτόκολλο δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε σε άλλες κλινικές από τη στιγμή που συνεχίζεται η ιχνηλάτηση και αντιμετωπίζονται ως πιθανά κρούσματα. Επίσης από το πρωί έσπευσαν και εξωτερικοί συνεργάτες της κλινικής για να υποβληθούν στο δεύτερο κατά σειρά εργαστηριακό έλεγχο.taxiarxai-artyhhrou

Γιατρός θετικός στον κορωνοϊό αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία

Νωρίτερα, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε και ένας από τους 50 συνεργαζόμενους γιατρούς της κλινικής, που έχει εξετάσει περί τους 50 ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείου. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο γιατρός σταμάτησε μεν να συνεργάζεται με την κλινική λόγω των κρουσμάτων, ωστόσο αρνείται να σταματήσει τα εξωτερικά ιατρεία. «Ο γιατρός διαγνώστηκε θετικός, ωστόσο, αρνείται να το δεχτεί και θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τα εξωτερικά του ιατρεία», ανέφερε. Θετικοί στον κορωνοϊό βρέθηκαν και μέλη του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του 65χρονου που έπασχε από τον κορωνοϊό και κατέληξε. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα κρούσματα του κορωνοϊού που διαπιστώθηκαν στην κλινική στο Περιστέρι δεν έχουν απομακρυνθεί. Στην κλινική βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που έχει αναλάβει τη φροντίδα τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments