Διεθνή

Κίνδυνος από τα κουνούπια για τον κορωνοϊό – Τι λένε οι ειδικοί

Κίνδυνος από τα κουνούπια για τον κορωνοϊό – Τι λένε οι ειδικοί
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες, ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια.

Το καλοκαίρι έρχεται και μπορεί να καταστήσει τον κορονοϊό πιο ευάλωτο. Ωστόσο πολλοί αναρωτιούνται αν κρύβει και κάποιες παγίδες, με κυριότερη εκείνη των κουνουπιών που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες. Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης της νόσου covid-19 μέσω των κουνουπιών; Το ερώτημα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, ακόμη και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εάν η απάντηση ήταν καταφατική, τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει δύσκολες ημέρες.

Ωστόσο, ευτυχώς, τα έως τώρα δεδομένα δεν δικαιολογούν τέτοιες ανησυχίες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες, ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Οι απαντήσεις τις οποίες έχει δώσει το αμερικανικό CDC είναι απολύτως καθησυχαστικές. Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

  • Τα κουνούπια όπως και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να εξαπλώσουν όλους τους τύπους ιών. Για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου ή του δάγκειου πυρετού, αλλά δεν μεταδίδουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο του έμπολα ή τον HIV που προκαλεί το AIDS.
  • Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι ο covid-19 ή άλλοι παρόμοιοι κορωνοϊοί (π.χ. SARS, MERS), εξαπλώνονται από κουνούπια. Επισημαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σιέλου ή απόρριψης από τη μύτη. Απεναντίας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για μετάδοση μέσω τσιμπήματος από έντομα.
  • Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω ενός κουνουπιού ή τσιμπήματος, ο ιός πρέπει να μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στο κουνούπι ή σε άλλο έντομο.

Περιφέρεια Αττικής: πρόγραμμα ψεκασμών

Στο μεταξύ, από τις αρχές Μαρτίου υλοποιείται πρόγραμμα εκτεταμένων ψεκασμών στην Αττική για την καταπολέμηση των κουνουπιών και του ιού του Δυτικού Νείλου, σημειώνει η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σε ανακοίνωσή της.

“Οι ψεκασμοί για το 2020 ξεκίνησαν στις αρχές Μαρτίου ως συνέχεια του προγράμματος που ξεκίνησε το 2017 από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2020. Η σύμβαση του 2017 τροποποιήθηκε πρόσφατα προβλέποντας τη διενέργεια δέκα επιπλέον ψεκασμών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με την αντίστοιχη οικονομική μεγέθυνση του προγράμματος.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ώστε το επόμενο διάστημα να καταρτιστούν οι τεχνικές προδιαγραφές, να προκηρυχθεί και να ολοκληρωθεί έγκαιρα ο νέος διαγωνισμός για την περίοδο 2021-2023, όπου θα προβλέπεται και αύξηση των πιστώσεων. Οι ψεκασμοί διενεργούνται βάσει της επικαιροποιημένης χαρτογράφησης του 2017.

Στη νέα σύμβαση θα υπάρξει υποχρεωτικά επιστημονική υποστήριξη και ενδεχομένως επιπλέον ενημερωτικές δράσεις, συμβουλευτική για την καταπολέμηση των εστιών, καθώς και κατάρτιση των υπαλλήλων. Τέλος, όσον αφορά τη διενέργεια εργασιών καθαρισμού και αποψιλώσεων παράλληλα με τους ψεκασμούς, αυτές γίνονται όπου κρίνονται απαραίτητες”, επισημαίνεται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments