Άποψη

Πόσο έτοιμοι είμαστε να βγούμε από την καραντίνα;

Πόσο έτοιμοι είμαστε να βγούμε από την καραντίνα;
To κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το καθεστώς της καραντίνας, διερωτάται στο blog του στο pagenews.gr ο Σπύρος Γκουτζάνης, αναλύοντας δε, το εάν η καραντίνα αξιοποιήθηκε σωστά για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Η καραντίνα δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα, είτε στις 4 Μαΐου είτε στις 4 Ιουνίου θα έπρεπε να αρθεί και να αρχίσει η αποκατάσταση μίας όποιας καθημερινότητας, και ας ελπίσουμε ότι δεν θα αυτή η νέα κανονικότητα. Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν επιφυλάξεις και ενστάσεις για επιμέρους αποφάσεις όπως για το αν είναι σωστό να ανοίξουν τα σχολεία.

Η λογική των μέτρων υποβάλλει ότι τα σχολεία που ήταν τα πρώτα που έκλεισαν γιατί θεωρήθηκε ότι η λειτουργία τους ενέχει αυξημένο κίνδυνο ανεξέλεγκτης διάδοσης της επιδημίας, θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Θα μπορούσε να ανοίξει η τρίτη Λυκείου για να μην χαθούν οι Πανελλήνιες και τα όποια κενά των άλλων τάξεων να μεταφερθούν σε ύλη για την επόμενη χρονιά. Τρόποι υπάρχουν. Άρα δεν είχε λόγο η κυβέρνηση να πάρει μία απόφαση έστω και μικρού ρίσκου. Αλλά ακόμη και αυτό είναι επιμέρους.

Το μείζον και το βασικό είναι εάν η δίμηνη καραντίνα αξιοποιήθηκε ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη φάση της επιδημίας.

Όπως συμφωνούν οι ειδικοί ο κίνδυνος είναι να ξεσπάσει τώρα, το κύμα που ανακόπηκε με τα περιοριστικά μέτρα. Έστω και αν θα είναι μικρότερης έντασης από ότι το αρχικό που ανασχέθηκε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει δηλώσει ότι κάποια στιγμή όλοι θα νοσήσουμε από τον κορωνοϊό. Δυστυχώς εδώ οι πληροφορίες από το μέτωπο της υγείας δεν είναι είναι θετικές ούτε αισιόδοξες. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές, όταν καταφέρνουν και σπάνε την καραντίνα στην οποία τους έχουν βάλλει τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, λένε καθαρά και απερίφραστα ότι το δημόσιο σύστημα υγεία είναι στα όριά του και πολύ λίγο ενισχύθηκε σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Η κυβέρνηση μιλάει για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη κυβέρνηση και φυσικά δεν προορίζονταν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Το δυστύχημα για την χώρα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεφύγει από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της για την απομείωση της δημόσιας υγείας, όσο κι αν υποκριτικά για να κερδίσει δημοσκοπικούς πόντους, χειροκροτεί τους “μικρούς ήρωες της καθημερινότητας”. Σε κάθε περίπτωση η καραντίνα δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί. Οι αντοχές της κοινωνίας με τον παρατεταμένο εγκλεισμό, την στέρηση της ελευθερίας και την κατάργηση της στοιχειώδους κοινωνικότητας έχουν εξαντληθεί. Παρομοίως έχουν εξαντληθεί και οι αντοχές της οικονομίας και κάθε ημέρα που περνά κάνει πιο βαρύ τον λογαριασμό.

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο για την κατανομή του κόστους -ή εάν διαθέτει δεν το λέει.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αρνητικά. Τα μόνα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και που αφορούν την επόμενη ημέρα, είναι η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και το άνοιγμα του δρόμου για τηλεεργασία, δανεισμό εργαζομένων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Και φυσικά πήρε μέτρα για την ενίσχυση των ΜΜΕ που την λιβανίζουν. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα γραφής ήταν η προσπάθειά της να δώσει τα 80 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος voucher στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ. Δείγμα γραφής για το πώς εννοεί η κυβέρνηση την κατανομή του κόστους. Ως ευκαιρία για να βγουν κάποιοι κερδισμένοι σε βάρος των πολλών που θα πληρώσουν τον λογαριασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments