Κόσμος

Κορωνοϊός Γερμανία: Aύξηση των κρουσμάτων – «Δεν φταίνε τα ανοιχτά καταστήματα» λένε οι λοιμωξιολόγοι

Κορωνοϊός Γερμανία: Aύξηση των κρουσμάτων – «Δεν φταίνε τα ανοιχτά καταστήματα» λένε οι λοιμωξιολόγοι
Κορωνοϊός Γερμανία: Η αύξηση δεν αποδίδεται στην επαναλειτουργία των καταστημάτων επιφάνειας έως 800 τ.μ. εξηγούν οι Γερμανοί λοιμωξιολόγοι που εμφανίζονται αισιόδοξοι.

Κορωνοϊός Γερμανία: Αυξητική τάση σημειώνουν τα κρούσματα κορωνοιού στη Γερμανία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Ρόμπερτ Κοχ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 1.144, φθάνοντας τις 156.337, ενώ οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ανήλθαν στους 163. Ωστόσο καθησυχαστικοί φαίνεται να εμφανίζονται οι Γερμανοί λοιμωξιολόγοι σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, ο πραγματικός αριθμός του δείκτη ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, δηλαδή σε πόσα άτομα μεταδίδει κάθε ασθενής τον ιό, είναι σήμερα 0,96 αλλά στρογγυλοποιείται προς τα πάνω. Όπως ανέφερε ο κ. Βίλερ, ο δείκτης ήταν 1,3 στις 8 Απριλίου και 0,9 τις προηγούμενες ημέρες και πρέπει να παραμείνει σταθερά κάτω από το 1 προκειμένου να τεθεί αξιόπιστα υπό έλεγχο η πανδημία.

Παράλληλα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γιόνας Σμιτ-Χαναζίτ εξηγεί ότι η αύξηση δεν αποδίδεται ούτε στην επαναλειτουργία των καταστημάτων επιφάνειας έως 800 τ.μ. στις 20 Απριλίου, καθώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθούν τυχόν συνέπειες, αλλά ούτε σε ενδεχομένως αυξημένη κίνηση των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα (12 Απριλίου).

Συγκεκριμένα αναφέρει ο Γερμανός καθηγητής:

«Σε καμία περίπτωση. Ο ρυθμός αναπαραγωγής συνδέεται με τόσες πολλές αβεβαιότητες που υπάρχει ένα περιθώριο διακυμάνσεων. Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορετικές μέθοδοι υπολογισμού του. Αυτό σημαίνει ότι το 0,9 μπορεί να είναι 1,0 και αντίστροφα. Αν όμως ο δείκτης είχε φθάσει π.χ. στο 1,5, τότε θα ήταν βέβαιο ότι κάτι έχει συμβεί. Με τα σημερινά στοιχεία πάντως δεν μπορούμε να συνδέσουμε το 1,0 με αυξημένες μετακινήσεις το Πάσχα, αφενός επειδή γνωρίζουμε ότι τα μέτρα τηρήθηκαν σωστά και αφετέρου επειδή οι μετακινήσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με αύξηση των κρουσμάτων. Η μικρή αύξηση του R0 που βλέπουμε σήμερα είναι φυσιολογική».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments