Ελλάδα

13 κρούσματα σήμερα 8 Μαΐου στην Ελλάδα – 2.691 συνολικά – 150 νεκροί

13 κρούσματα σήμερα 8 Μαΐου στην Ελλάδα – 2.691 συνολικά – 150 νεκροί
13 κρούσματα σήμερα 8 Μαΐου στην Ελλάδα: Δύο νέοι θάνατοι σήμερα από τον κορωνοϊό - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 13 - 2.691 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

13 κρούσματα σήμερα 8 Μαΐου στην Ελλάδα: Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν για ακόμη μια μέρα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και τους νεκρούς στη χώρα μας. Όπως θα δείτε και στο παρακάτων infographic, τα κρούσματα του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 13, ενώ συνολικά τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 2.691, σύμφωνα και με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Επίσης, οι θάνατοι έφτασαν τους 150, αφού σήμερα έφυγαν από τη ζωή δύο συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.691. Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.349 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στους 150 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξε 67χρονος στη Λάρισα

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να αφαιρεί ζωές στη χώρα μας, παρά το γενικότερο κλίμα χαλάρωσης που επικρατεί. Το απόγευμα της Πέμπτης καταγράφηκε ο δεύτερος θάνατος της ημέρας λόγω κορωνοϊού με θύμα έναν 67χρονο άνδρα ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Όπως αναφέρει το larissanet ο άτυχος άνδρας που έδινε για πολλές εβδομάδες «μάχη» με τον κορωνοϊό δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Είναι ο δεύτερος νεκρός που καταγράφεται στη Λάρισα από την πανδημία του Covid-19. Στη σημερινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ένα θάνατο.

Τέλος η καθημερινή ενημέρωση από τον Τσιόδρα

Όλο το διάστημα της καραντίνας οι Έλληνες έδιναν ραντεβού στις έξι το απόγευμα με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είναι ο άνθρωπος που ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία της πανδημίας. Στο πλευρό του ήταν πάντα και ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ωστόσο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να υπάρξει αλλαγή και στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Με τα νέα δεδομένα, πλέον, η καθημερινή ενημέρωση, για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα μας θα γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα και όποτε κριθεί φυσικά απαραίτητο, λόγω έκτακτων καταστάσεων. Επισημαίνεται ότι η ενημέρωση θα πραγματοποιείται και γραπτώς, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα τις Κυριακές.

Από Δευτέρα οι αλλαγές

Για την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το νέο μοντέλο ενημέρωσης θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Η σημερινή ενημέρωση αναμένεται να έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς σίγουρα οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς θα δεχτούν ερωτήσεις, αν δεν αναφερθούν από μόνοι τους στο θέμα.

Φυσικά η σημερινή ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, ενώ εκτός από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος θα ενημερώσει για την επαναλειτουργία των υπόλοιπων καταστημάτων που ανοίγουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Εθνικό Σύστημα Υγείας: Επιστημονική επιτροπή για την αύξηση των ΜΕΘ

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ορίζεται Επιστημονική Επιτροπή για τον σχεδιασμό νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο ετοιμότητας του ΕΣΥ και για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, το φθινόπωρο.

Άλλωστε, η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ σε σχέση με τον πληθυσμό και τις ανεπτυγμένες νοσηλευτικές κλίνες των νοσοκομείων. Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αναλαμβάνει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Έργο της Επιστημονικής Επιτροπής είναι η εισήγηση προς το υπουργείο Υγείας σχετικά με την αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα τη λειτουργικότερη δυνατή χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτηριακές νοσοκομειακές δομές. Ο σχεδιασμός θα περιλαμβάνει την άμεση ενσωμάτωσή τους στο ήδη υπάρχον σύστημα παροχής φροντίδας και αξιοποίησης κλινών ΜΕΘ.

Η πλήρης σύνθεση της Επιστημονικής Επιτροπής έχει ως εξής:

Αναστασία Κοτανίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Απόστολος Αρμαγανίδης, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθυντής Β΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝ «Αττικόν» Ελένη Γκέκα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθύντρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ Μηλίτσα Μπιτζάνη, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Συντονίστρια Διευθύντρια Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» Βασίλης Μπέκος, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σημειώνεται, πως ο κ. Κικίλιας συμμετείχε χτες σε τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην τοποθέτησή του, με ομολόγους του ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όλα τα κράτη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές εμβόλιο. «Εμβόλιο για λίγους, δεν είναι εμβόλιο. Η αλληλεγγύη δεν είναι απλά μια λέξη, είναι μια αξία που πρέπει να διέπει όλα τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης», διεμήνυσε.

Μετακινήσεις εκτός νομού: 108 παραβάσεις την Πέμπτη [8/5]

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό χθες, Πέμπτη 7 Μαΐου για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (108) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

  • (52) στην Κεντρική Μακεδονία,
  • (15) στη Δυτική Ελλάδα,
  • (14) στην Αττική,
  • (8) στη Θεσσαλονίκη,
  • (5) στην Ήπειρο,
  • (5) στη Θεσσαλία,
  • (4) στη Στερεά Ελλάδα,
  • (3) στην Πελοπόννησο και
  • (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (414) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ). Για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (26) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:

  • (12) στην Αττική,
  • (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  • (4) στην Κρήτη,
  • (2) στο Νότιο Αιγαίο,
  • (2) στο Βόρειο Αιγαίο
  • (1) στην Πελοπόννησο και
  • (1) στη Θεσσαλία.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (155) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ. Για μη χρήση μάσκας, όπου προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου (300) ευρώ, βεβαιώθηκαν (2) παραβάσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (3) παραβάσεις και συνελήφθησαν (3) άτομα. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (585) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (564) άτομα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments