Ελλάδα

13 Μαΐου γιορτή: Αυτοί γιορτάζουν σήμερα

13 Μαΐου γιορτή: Αυτοί γιορτάζουν σήμερα
13 Μαΐου γιορτή: Αυτά είναι τα ονόματα που περιλαμβάνει το σημερινό εορτολόγιο.

13 Μαΐου γιορτή: Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, που είναι η 134η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Γλυκερίας της εν Τραϊανουπόλει Θράκης και Λαοδικίου του δεσμοφύλακος.

Επίσης, τιμάται η μνήμη των Οσίων Σεργίου του ομολογητού και Παυσικάκου επισκόπου Συνάδων, του Ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου επισκόπου Τιβεριανών, των Αγαπίου και Νικηφόρου πρεσβυτέρου της μονής της Εφάψεως, του Οσίου Θεοκτίστου, του Οσίου Ευθυμίου του νέου, κτίτορος της Μονής Ιβήρων εν Άθω και των εν αυτή ασκησάντων Γαβριήλ, Γεωργίου και Ιωάννου, των Ιβηριτών οσιομαρτύρων, μοναχών της Μονής Ιβήρων, του Αββανού, των Επισκόπων Ουαλεριανού και Σαρβάτου, του Ονησίμου εκ Γαλλίας, της Γλυκερίας εκ Ρωσίας και του Μακαρίου της Γλουσίτσα. Ακόμα, τιμάται η Μετακομιδή ιερών λειψάνων Μακαρίου Ιερομάρτυρος και τα Εγκαίνια των ναών της Αγίας Γλυκερίας και της Υπεραγίας Θεοτόκου Παντανάσσης.

Αγία Γλυκερία

Μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 13 Μαΐου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Γλυκερία. Σύμφωνα με το SanSimera.gr, η Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη τον δεύτερο αιώνα. Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάσθηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση.

Όταν ο τοπικός ηγεμόνας Σαββίνος πληροφορήθηκε ότι η Γλυκερία είναι χριστιανή και ότι κατέστρεψε ένα ειδωλολατρικό ναό, διέταξε τη σύλληψη και τη φυλάκισή της. Στη φυλακή κατήχησε και μετέστρεψε στο χριστιανισμό τον δεσμοφύλακά της Λαοδίκιο, ο οποίος μαρτύρησε με αποκεφαλισμό.

Όταν η Γλυκερία αρνήθηκε να αποκηρύξει εκ νέου την πίστη της, ο Σαββίνος διέταξε να τη ρίξουν στα άγρια θηρία. Όμως, εκείνα τη σεβάστηκαν, αν κι ένα από αυτά τη δάγκωσε, με αποτέλεσμα να παραδώσει λίγες ημέρες αργότερα το πνεύμα. Τον καιρό εκείνο αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής (138-161). Μαρτυρώνται πολλά θαύματα (ιάσεις και θεραπείες δαιμονισμένων) της αγίας σε όσους με πίστη κατέφευγαν να προσκυνήσουν το ιερό λείψανό της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments