Διεθνή

Κορωνοϊός Βρετανία: Τουλάχιστον 12 χιλιάδες νεκροί σε γηροκομεία εξαιτίας του ιού

Κορωνοϊός Βρετανία: Τουλάχιστον 12 χιλιάδες νεκροί σε γηροκομεία εξαιτίας του ιού
Κορωνοϊός Βρετανία: Τουλάχιστον 12 χιλιάδες είναι οι νεκροί σε γηροκομεία εξαιτίας του κορωνοϊού.

Κορωνοϊός Βρετανία: Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), τουλάχιστον 12.000 ένοικοι γηροκομείων πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό μέσα σε δύο μήνες στην Αγγλία και την Ουαλία. Έτσι, φαίνεται το εύρος της πανδημίας στα ιδρύματα αυτά, τα οποία η κυβέρνηση κατηγορείται ότι είχε παραμελήσει. Συνολικά 12.256 άνθρωποι που ζουν σε οίκους ευγηρίας πέθαναν λόγω των συνεπειών της ασθένειας Covid-19 από τις 2 Μαρτίου έως την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την ONS.

Ανάμεσά τους, 9.039 άνθρωποι πέθαναν στις δομές αυτές, δηλαδή το 72,2% των θανάτων και 3.444 πέθαναν στο νοσοκομείο (27,5% των θανάτων). Σύμφωνα με την ONS, περισσότερο από το ένα τέταρτο των θανάτων ενοίκων των οίκων ευγηρίας αυτή την περίοδο συνδέονται με την επιδημία.

Η παραδοχή Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε προχθές, Τετάρτη, στη Βουλή των Κοινοτήτων πως ο αριθμός των θανάτων στα ιδρύματα αυτά είναι «πολύ αυξημένος». Ο Συντηρητικός ηγέτης, ο οποίος κατηγορείται ότι «άργησε πολύ» να αντιδράσει προκειμένου να προστατευθούν εργαζόμενοι και ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ανακοίνωσε την αποδέσμευση επιπλέον ποσού ύψους 600 εκατ. στερλινών (680 εκατ. ευρώ) για τον σκοπό αυτόν.

Από την έναρξη της επιδημίας, πολλές οργανώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα τέθηκαν εξέφρασαν ανησυχίες για τις ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού και διαγνωστικών τεστ και, μερικές φορές, για την πρόωρη επιστροφή στα ιδρύματά τους ασθενών από Covid-19 που βγήκαν από τα νοσοκομεία. Εξάλλου, η κυβέρνηση επικρίθηκε επειδή είχε αποκλείσει επί πολλές εβδομάδες, στους καθημερινούς απολογισμούς της για τον ιό, τα θύματα στους οίκους ευγηρίας. Τελικά αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στα τέλη Απριλίου.

Συνολικά, 33.841 θάνατοι που συνδέονται με τον κορωνοϊό επήλθαν στην Αγγλία και την Ουαλία από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου 2020 –και είχαν καταγραφεί έως τις 5 Μαΐου– ανέφερε η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 299.638 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 στην Κίνα, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Μέχρι τις 22:00 χθες (ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί περισσότερα από 4.395.790 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 195 χώρες και εδάφη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments