Ελλάδα

Τσιόδρας κορωνοϊός χλωροκίνη: «Ακόμα αμφισβητείται η δράση του φαρμάκου»

Τσιόδρας κορωνοϊός χλωροκίνη: «Ακόμα αμφισβητείται η δράση του φαρμάκου»
Τσιόδρας κορωνοϊός χλωροκίνη: Επιφυλάξεις κρατά για τη δράση της χλωροκίνης ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας κορωνοϊός χλωροκίνη: Στη χορήγησης χλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Αφορμή αποτέλεσε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι λαμβάνει υδροξυχλωροκίνη εδώ και 10 ημέρες.

Όπως ανέφερε η ιατρική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα το αν η χλωροκίνη «δουλεύει» καθώς πρόκειται για ένα φάρμακο «το οποίο ακόμα αμφισβητείται η δράση του».

«Σαν επιτροπή έχουμε εισηγηθεί θεραπευτικούς αλγόριθμους για τους ασθενείς και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που έχουν ένα μέσο κίνδυνο από τη νόσο, οι οποίοι σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς μπορούν να πάρουν τα φάρμακα αυτά με συνταγογράφηση. Όπως ξέρετε, η χλωροκίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο ακόμα αμφισβητείται η δράση του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

«Υπήρξε μια πολύ πρόσφατη μεγάλη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine της Βοστώνης, η οποία δεν έδειξε εντυπωσιακά αποτελέσματα, βέβαια χορηγήθηκε σε πιο βαριά ασθενείς. Βλέπω μια τάση στην επιστημονική έρευνα και βιβλιογραφία να δίνονται τα φάρμακα όσο το δυνατόν νωρίτερα και σε ηπιότερης μορφής εκδηλώσεις της νόσου.

Στην Ελλάδα υπήρχε η δυνατότητα εθελοντικά να δώσει κανείς χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη και σε υγεινομικούς και σε ευπαθείς ομάδες οι οποίες είχαν εκτεθεί στον ιό. Δόθηκε πάντα σε επίπεδο στενής παρακολούθησης με τον γιατρό, προκειμένου να παρακολουθούνται τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες, σε επιδημίες που ζήσαμε σε δομές με ανθρώπους εξαιρετικά υψηλής ευπάθειας».

Παράλληλα συμπλήρωσε πως: «Τώρα το αν δουλεύει, δεν το ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε προοπτικές μελέτες που έχουν αρχίσει στις οποίες οι μισοί παίρνουν και οι μισοί όχι. Περιμένουμε με αγωνία αυτά τα αποτελέσματα. Θέλουμε για τη χλωροκίνη μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη που θα εξετάζει ακόμα τη σταδιακή βαρύτητα της νόσου. Δυστυχώς αυτά τα δεδομένα δεν τα έχουμε ακόμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments