Ελλάδα

Ελλάδα τουρισμός: Το σχέδιο της κυβέρνησης – Η επανεκκίνηση και τα μέτρα πρόληψης

Ελλάδα τουρισμός: Το σχέδιο της κυβέρνησης – Η επανεκκίνηση και τα μέτρα πρόληψης
Ελλάδα τουρισμός: Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση του τουρισμού όσο το δυνατόν γρηγορότερα τηρώντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας προκειμένου η χώρα να μην μπλέξει σε περιπέτειες και νέα έξαρση της πανδημίας.

Ελλάδα τουρισμός: Να σώσει τη… χασούρα που ήδη καθημερινά προκύπτει από την έλλειψη τουριστών θέλει η κυβέρνηση, με τον κλάδο να φιλοδοξεί να ξεκινήσει τις μηχανές στα μέσα του επόμενου μήνα. Ο τουρισμός διαχρονικά αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων του κράτους, με την φετινή χρονιά ως τώρα να προσφέρει μηδενικά οφέλη λόγω της επέλασης της πανδημίας, η οποία για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως προκάλεσε το πάγωμα κάθε τουριστικής δραστηριότητας.

Το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση του τουρισμού άναψε την Τετάρτη ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω του διαγγέλματος, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα επί μέρους μέτρα που θα επιτρέψουν σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα να ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους το επόμενο διάστημα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις αναμένουν από μέρα σε μέρα τα λεπτομερή υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, τα οποία θα τους επιτρέψουν να προετοιμαστούν για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες τους.

Το χρονοδιάγραμμα

Εξειδικεύοντας τα μέτρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε χθες πως οι τουρίστες από το εξωτερικό θα έρχονται στην Ελλάδα χωρίς τεστ και καραντίνα. Την ίδια ώρα, τόνισε πως την 25η Μαΐου ξεκινά ο εσωτερικός τουρισμός, με το άνοιγμα των yachting. Στη συνέχεια, 1η Ιουνίου ανοίγουν τα camping και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Τα υπόλοιπα καταλύματα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου. Ο τουρισμός εξωτερικού θα αρχίσει από τις 15 Ιουνίου, οπότε θα απελευθερωθεί η είσοδος επισκεπτών από περίπου 20 χώρες. Θα αφορά επισκέπτες με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, ενώ θα αξιολογούνται και κριτήρια όπως: οδική πρόσβαση, μεσαίας απόστασης αεροπορικώς, ομογενειακές κοινότητες. Ένα δεύτερο κύμα χωρών θα προστεθεί την 1η Ιουλίου, από το οποίο θα εξαιρεθούν μόνο χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Η σταδιακή άρση των υπόλοιπων εξαιρέσεων ορίστηκε για τις 15 Ιουλίου.

Μέτρα πρόληψης

Η κυβέρνηση μπορεί να ανοίγει σταδιακά τη τουριστική περίοδο, ωστόσο αυτό θα γίνει με τις σωστές βάσεις δίνοντας πάντα προτεραιότητα στην υγεία τόσο των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα όσο και στους Έλληνες που θα τους υποδεχθούν. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης σε ανακοινώσεις του έκανε γνωστούς τους βασικούς πυλώνες και τα μέτρα πρόληψης που θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα και αναπάντεχο νέο κύμα της πανδημίας.

Τα μέτρα πρόληψης είναι τα εξής:

  • Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας των προορισμών. Συνεργαζόμενο γιατρό με κάθε κατάλυμα και ορισμό συντονιστή από κάθε κατάλυμα
  • Κατάρτιση επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης των κρουσμάτων. Ειδικούς χώρους για καραντίνα ανά περιφέρεια, ανά νησί και μεταφορά σε δομή υγείας όταν χρειαστεί.
  • Στις 15 Ιουνίου που θα υπάρξει απελευθέρωση πτήσεων αποκλειστικά προς το Ελ. Βενιζέλος και από χώρες με καλά υγειονομικά κριτήρια που θα μπουν από τους ειδικούς.

Επίσης σημείωσε πως οι χώρες της Βαλκανικής μέχρι τη Βαλτική θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκαταστήσει τη σχέση της η Ελλάδα και στη συνέχεια οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπως η Βρετανία αλλά και χώρες όπως την Κύπρο και το Ισραήλ. Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Το προσεχές διάστημα θα δημιουργηθούν υγειονομικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία επιχειρήσεων και τη μεταφορά τουριστών, ενώ θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα οικονομικής στήριξης επιχειρήσεων τουρισμού (μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ, ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων κλπ).

Τέλος τόνισε πως ενισχύεται ο εσωτερικός τουρισμός με τέσσερα προγράμματα: Διαφημιστική καμπάνια – Πρόγραμμα Τουρισμός Για Όλους – ενίσχυση Κοινωνικού Τουρισμού και εταιρικά Holiday Vouchers για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ο τουρισμός, η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας σιγά σιγά δείχνει να ζωντανεύει, με ευχή όλων το επόμενο διάστημα να φέρει στη χώρα εκατομμύρια τουρίστες όπως κάθε χρονιά αλλά να διατηρήσει παράλληλα την Ελλάδα στις χώρες που πέρασαν με το μικρότερο κόστος την πανδημία όσον αφορά θύματα και κρούσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments