Ελλάδα

Τσιόδρας κορωνοϊός: Εκεί συμβαίνουν οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου – Τι είπε για τα παιδιά

Τσιόδρας κορωνοϊός: Εκεί συμβαίνουν οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου – Τι είπε για τα παιδιά
Τσιόδρας κορωνοϊός: "Καμπανάκι κινδύνου" κρούει για μπαρ, πλοία και θέρετρα ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς σε αυτά τα μέρη συμβαίνουν οι περισσότερες μεταδόσεις του κορωνοϊού. Τι ανέφερε για τα παιδιά και την μελέτη του ΕΚΠΑ.

Τσιόδρας κορωνοϊός: Στα μέρη που συμβαίνουν οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου Covid-19 αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, Σωτήρης Τσιόδρας. «Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας», επισήμανε ο καθηγητής και τόνισε πως θεωρείται βέβαιο να υπάρξει δεύτερο κύμα και στην Ευρώπη.

Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια, θέρετρα σκι, διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Μάλιστα, σημείωσε πως οι περισσότερες μεταδόσεις της νόσου συμβαίνουν στα συγκεκριμένα μέρη.

Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στα παιδιά. «Ελληνική μελέτη από συναδέλφους πανεπιστημιακούς του ΕΚΠΑ έδειξε σημαντική έκπτωση των οσφρητικών λειτουργιών σε ενήλικες ασθενείς με την νέα νόσο. Η μελέτη χρησιμοποίησε αντικειμενικό τρόπο μέτρησης οσφρητικής δυσλειτουργίας με ειδικά τεστ και ανίχνευσε διαταραχές της όσφρησης σε 64% των ασθενών», είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Οι κορωνοϊοί προσβάλουν το οσφρητικό επιθήλιο λόγω της αυξημένης έκφρασης που παρουσιάζει στον υποδοχέα 2. Είναι το περίφημο ένζημο που αποτελεί την πόρτα του οργανισμού για να μπει ο ιός στο σώμα μας.

Έχει σχέση με το επόμενο εύρημα που θα σας αναφέρω κι εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Αφορά την περιοχή της μύτης και συγκεκριμένα την περιοχή που προσβάλλει ο ιός πρώτα. Νέα ευρήματα από την Νέα Υόρκη υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν μειωμένη έκφραση του υποδοχέα 2 στην μύτη. Δηλαδή παράγουν σημαντικά μικρότερες ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό μας. Ο βλεννογόνος της μύτης είναι από τις πρώτες εστίες της λοίμωξης στον οργανισμό.

Στη μελέτη που εξέτασε ανθρώπους ηλικίας 4-60 ετών, η χαμηλότερη έκφραση του γονιδίου για την παραγωγή αυτού του ενζύμου ήταν στα μικρά παιδιά. Και προοδευτικά αύξανε με την ηλικία. Μεγάλη μελέτη 6.000 παιδιών θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν αυτή η ανακάλυψη που προέρχεται από τα παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης της νόσου με κάποιο καινούριο φάρμακο που θα στοχεύει τον υποδοχέα αυτό. Την θύρα από την οποία μπαίνει ο κορωνοϊός στον οργανισμό μας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments