Οικονομία

Επενδύσεις: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Επενδύσεις: Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
Επενδύσεις: Τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να φτάσουν οι επενδύσεις σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στην επόµενη τριετία.

Επενδύσεις: Τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ µπορούν να φτάσουν οι επενδύσεις σε σταθµούς Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) µέσα στην επόµενη τριετία, εάν οι συνθήκες στην ελληνική οικονοµία εξελιχθούν φυσιολογικά και εάν γίνει πράξη η στροφή της πολιτείας προς τη διευκόλυνση των «πράσινων» επενδύσεων. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική στηρίζεται στο γεγονός ότι µε προσπάθειες χρόνων εκ µέρους των εταιρειών υπάρχουν αυτήν τη στιγµή έτοιµες, πλήρως αδειοδοτηµένες επενδύσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος περίπου 2.400 Μεγαβάτ, ενώ άλλα περίπου 5.800 Μεγαβάτ έργων ΑΠΕ έχουν πλήρη περιβαλλοντική αδειοδότηση (ΑΕΠΟ).

Τα έργα αυτά µπορούν να υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας.

Σημειώνεται πως τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα επιθυμούν να χρηµατοδοτήσουν αυτού του τύπου τις επενδύσεις. Την ίδια στιγµή, πέραν των εταιρειών που έχουν παρουσία τα τελευταία χρόνια (ελληνικών ή ξένων συµφερόντων), έντονο είναι το ενδιαφέρον νέων, µεγάλων επενδυτικών σχηµάτων, τα οποία αναζητούν τρόπο να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. Για να το επιτύχουν διερευνούν τις δυνατότητες για εξαγορά είτε αδειοδοτηµένων projects, είτε έτοιµων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων εν λειτουργία. Τα παραπάνω ευνοούνται από την πλήρης αναµόρφωση του θεσµικού πλαισίου αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ στην οποία προχωρά σταδιακά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το πρώτο µέρος αυτής της προσπάθειας πήρε “σάρκα και οστά” µε το περιβαλλοντικό νοµοσχέδιο που εισήγαγε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ψήφισε η Βουλή.

Αναμόρφωση:

Πρόκειται για την «εισαγωγή» ενός ολοκληρωµένου θεσµικού πλαισίου που θα αναµορφώσει πλήρως την αδειοδοτική διαδικασία για τα έργα ΑΠΕ, µειώνοντας δραστικά τον απαιτούµενο χρόνο στα δύο χρόνια, από επτά χρόνια που διαµορφώνεται -κατά µέσον όρο- σήµερα. Η σηµαντικότερη τοµή που έφερε το νέο νοµοθέτηµα είναι η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ µε τη Βεβαίωση Παραγωγού, η οποία θα εκδίδεται άµεσα µέσω του αυτοµατοποιηµένου ενιαίου πληροφοριακού συστήµατος που ξεκίνησε ήδη να δηµιουργείται από τη Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας.

Με την παρέµβαση αυτή θα µηδενιστεί ο χρόνος της πρώτης φάσης, που σήµερα απαιτούσε ενάµιση µε δύο χρόνια. Η διαδικασία αυτή συνοδεύει την απλοποίηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση που ρυθµίζεται επίσης από το νοµοσχέδιο, µε την οποία λειτουργεί παράλληλα. Το νοµοσχέδιο παρεµβαίνει στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, την Άδεια Παραγωγής, για την οποία απαιτούνται τώρα ενάµιση µε δύο χρόνια για να εκδοθεί από τη ΡΑΕ. Σε δεύτερο χρόνο θα απλοποιηθούν τα επόµενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, µέχρι το τελευταίο που είναι οι  Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας.

Δεύτερη φάση:

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την επόµενη µέρα µετά την ψήφιση του περιβαλλοντικού νοµοσχεδίου, η γενική γραµµατέας και πρόεδρος της σχετικής επιτροπής, Αλεξάνδρα Σδούκου, ξεκίνησε τη διαδικασία για την απλοποίηση και των επόµενων φάσεων, ολόκληρης δηλαδή της πορείας ενός σταθµού ΑΠΕ µέχρι την έκδοση της άδειας λειτουργίας. Έχει ζητηθεί από τους φορείς που εκπροσωπούν τις διάφορες «πράσινες» τεχνολογίες να καταθέσουν τις επικαιροποιηµένες προτάσεις τους, ενώ αυτήν την εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη της επιτροπής που έχει δηµιουργηθεί στο ΥΠΕΝ και στην οποία συµµετέχουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, οι φορείς αδειοδότησης και οι εκπρόσωποι της αγοράς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments