Πολιτική

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Από την αρχή του έτους 13.000 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Από την αρχή του έτους 13.000 μετανάστες μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα
Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν.

Νότης Μηταράκης μεταναστευτικό: «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εγκαταστήσουμε σύστημα εισόδου – εξόδου στις δομές, ώστε πλέον αυτοί που δεν δικαιούνται παραμονή στη Μαλακάσα να αποχωρήσουν, γιατί έχουμε αυτή τη στιγμή υπεράριθμους διαμένοντες» δήλωσε το πρωί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, που αναφέρθηκε και στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Μιλώντας στο «Mega», σημείωσε πως «η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να μειώσουμε τις ροές, καθώς τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ξεκινήσαμε με τη φύλαξη των συνόρων και μετά τις αυξημένες ροές του 2019, αυτή τη στιγμή το τελευταίο τρίμηνο έχουμε 90% και πάνω μείωση. Φυλάσσουμε τα σύνορά μας αποφασιστικά, και τα θαλάσσια, και τα χερσαία. Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν να διαχωρίσουμε αυτούς που δικαιούνται άσυλο από τους οικονομικούς μετανάστες» είπε.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι οι δομές φιλοξενίας δεν προορίζονται για αυτούς που έχουν λάβει θετική απόφαση ασύλου και επομένως πρέπει να τερματιστούν τα προνόμια και οι παροχές που απολάμβαναν. «Δεν μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει ισόβια ούτε κατοικία, ούτε επιδόματα στους πρόσφυγες, όπως δεν μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και στους Έλληνες πολίτες. Ενσωματώνονται, λοιπόν, οι πρόσφυγες στο γενικότερο κοινωνικό κράτος. Και θέλω να σας πω ότι οι έξοδοι από τις δομές δεν είναι κάτι καινούριο, στις 15 Φεβρουαρίου 2019 ο κ. Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα εξόδων από τις δομές».

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των νησιών, απάντησε πως «έχουν φύγει 13.000 άτομα από 1η Ιανουαρίου και πλέον στα νησιά μας, παρά τις ροές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, είναι κάτω από περίπου 20% οι συνολικά διαμένοντες».

Για τη Μαλακάσα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «θα είναι η πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι δομές, μέχρι την Παρασκευή, ήταν υπό τον έλεγχο διεθνών οργανισμών και ΜΚΟ. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε έλεγχο των δομών της ηπειρωτικής Ελλάδος. Ενεργοποιήσαμε μια παλιά νομοθεσία κι εγκαταστήσαμε διοικητές από την Παρασκευή. Ο διοικητής, για πρώτη φορά, υπάρχει από το ελληνικό Δημόσιο σε δομή, με σκοπό να μπορέσει μέσα σε λίγες εβδομάδες να οργανώσει την αποχώρηση αυτών που δεν κάνει να μένουν εκεί, ώστε η δομή να περιοριστεί σε ένα πιο λογικό νούμερο».

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερη προτεραιότητα στους πρόσφυγες απ’ ό,τι δίνουμε στους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι μία επιλογή. Μία συνειδητή επιλογή» είπε ο κ. Μηταράκης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments