Ειδήσεις

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα»

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα»
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και "δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα" τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη την τουρκική προκλητικότητα» σε συνέντευξή του σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1. «Έχουμε απάντηση σε όλα τα επίπεδα. Απαντάμε με ψυχραιμία και δεν κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τόνισε. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι μετά το διάβημα προς την Τουρκία, η ελληνική πλευρά εκκινεί έναν κύκλο ενημερώσεων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα χρήματα που θα δοθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε ότι η Ευρώπη έκανε ένα τεράστιο βήμα και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα φάνηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη υπό την άποψη ότι η χώρα μας είναι από τις πλέον ωφελημένες από την πρόταση της Επιτροπής. Στόχος, όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης είναι να απορροφήσει και να αξιοποιήσει εμπροσθοβαρώς αυτά τα κονδύλια, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Όσον αφορά τη χθεσινή παρουσία και συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εγκαινιάζοντας τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, ως πρόεδρος και της επιτροπής υπουργών, «ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να φέρουμε, ως πρώτο καλεσμένο, τον κ. Τσιόδρα να δείξει πως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτή την πανδημία, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα». Προσέθεσε τέλος ότι αύριο θα συνεχιστεί αυτός ο κύκλος συζητήσεων, σε μια ανωτάτου επιπέδου τηλεδιάσκεψη με όλους τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας  τονίζει ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει»,  σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ. Έτσι, ο κ. Δένδιας τονίζει πως «η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα-βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και επισημαίνει πως αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας, τονίζει ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και ότι αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας. «Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

DreamLab app: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μας βοηθάει να κάνουμε πιο έξυπνες διατροφικές επιλογές

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments