Διεθνή

Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για Τραμπ: “Χτύπημα” στον Αμερικανό πρόεδρο για τη δολοφονία του Φλόιντ

Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για Τραμπ: “Χτύπημα” στον Αμερικανό πρόεδρο για τη δολοφονία του Φλόιντ
Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για Τραμπ: O θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη «προκάλεσε ένα ολοφάνερο κύμα συγκίνησης, αυθόρμητες εκφράσεις αλληλεγγύης κατά του δηλητηρίου του ρατσισμού», δήλωσε ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, πήρε θέση εκφράζοντας  τη  λύπη του για την «απουσία ηθικής ηγεσίας» στις ΗΠΑ , όπως και την χαρακτήρισε, όπου ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία ενώ κρατούνταν από λευκό αστυνομικό, έχει προκαλέσει μεγάλο κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και σε άλλες χώρες παγκοσμίως που δείχνουν την εναντίωση τους στο συμβάν. Πολιτικοί αρχηγοί κρατών, αθλητές αλλά και απλός κόσμος εντάσσεται κατά της ενέργειας αυτής, ενώ στις ΗΠΑ η κατάσταση κλιμακώνεται.

Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη «προκάλεσε ένα ολοφάνερο κύμα συγκίνησης, αυθόρμητες εκφράσεις αλληλεγγύης κατά του δηλητηρίου του ρατσισμού», δήλωσε ο Βαράντκαρ ενώπιον της κάτω βουλής του ιρλανδικού κοινοβουλίου.

«Είδαμε επίσης μια πραγματική αποστροφή» απέναντι στις σκληρές μερικές φορές αντιδράσεις «προς ειρηνικούς διαδηλωτές και δημοσιογράφους», πρόσθεσε αναφερόμενος στις ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που ξέσπασαν σε αμερικανικές πόλεις, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας. Ενώ πρόσθεσε στη δήλωσή του: «Και βρεθήκαμε ενώπιον μιας απουσίας ηθικής ηγεσίας ή κάποιας έκφρασης κατανόησης, παρηγοριάς ή συμφιλίωσης». Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «ορθώς η αδικία προκαλεί θυμό», ενώ συνέκρινε τον ρατσισμό με έναν ιό που μεταδίδεται σε νεαρή ηλικία και υποδαυλίζεται από τις προκαταλήψεις που υποστηρίζουν τα συστήματα.

Και η Άγγελα Μέρκελ καταδικάζει τη δολογονία Τζορτζ Φλόιντ: ” Ο ρατσισμός είναι απαίσιος”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, η κ Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα οι ΗΠΑ να ενωθούν. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι «κάτι πραγματικά πολύ απαίσιο, ο ρατσισμός είναι κάτι απαίσιο και η κοινωνία στις ΗΠΑ είναι πολύ πολωμένη», δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, επιφυλάσσοντας μόνο έμμεσες και διπλωματικές αναφορές στον αμερικανό Πρόεδρο. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα οι ΗΠΑ να ενωθούν, ενώ δήλωσε ευτυχής για το γεγονός ότι «πολλοί συμβάλλουν σε αυτό». Η δική της προσέγγιση στην πολιτική, σημείωσε, είναι πάντα ενωτική, υπέρ της συμφιλίωσης.

Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ σε αυτή την πόλωση, η Καγκελάριος περιορίστηκε απλώς να δηλώσει ότι «το πολιτικό του στιλ είναι πολύ αμφιλεγόμενο, αυτό είναι σαφές», ενώ, απαντώντας τελικά σε ερώτηση σχετικά με το εάν εμπιστεύεται ακόμη τον κ. Τραμπ, δήλωσε: «Συνεργάζομαι με τους εκλεγμένους προέδρους στον κόσμο. Και ασφαλώς και με τον Αμερικανό. Και ελπίζω ότι η χώρα θα μπορέσει να γαληνεύσει». Αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει τι συζητά μαζί του, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για εμπιστευτικές συνομιλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments