Πολιτική

Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: «Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»

Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: «Αυτονόητες η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ των νησιών»
Ρώσος πρέσβης Ελλάδα: Θέση για την κατάσταση στην περιοχή της Μεσογείου πήρε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα. Ο Αντρέι Μάσλοβ μίλησε για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών.

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, ο οποίος έδωσε συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κ. Μάσλοβ μίλησε για την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα όταν ρωτήθηκε για τις εμπρηστικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ΑΟΖ της Κύπρου.

«Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και χαρακτηρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Σε άλλη ερώτηση, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα μνημόνια Άγκυρας – κυβέρνησης Σάρατζ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Ελλάδα επισημαίνει πως η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά τη θέση τηςχώραςγια τα μνημόνια και είναι σε στενή επικοινωνία με την Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα, ακόμα και σε επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

«Η Ρωσία εγκαίρως κάλεσε τα μέρη των μνημονίων να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να αποφύγουν βήματα που μπορούν να οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στη Λιβύη και τη Μεσόγειο.

Δώσαμε προσοχή στην αντίδραση και τις εκτιμήσεις της Ελλάδος, της Κύπρου, καθώς και της Αιγύπτου ότι το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και καταπατεί τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε ο Αντρέι Μάσλοβ.

Ο Ρώσος πρέσβης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ως χώρα της Μεσογείου, η οποία αντιμετωπίζει άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της λιβυκής κρίσης, δικαιούται να συμμετέχει πλήρως στις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρέσβης εκφράζει τη θέση της Ρωσίας στο λιβυκό ζήτημα, ενώ για το μεταναστευτικό κύμα προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα παρατήρησε πως τα δυο τρίτα των μεταναστών δεν ήταν καν Σύροι, αλλά Αφγανοί, Ιρακινοί, πολίτες των αφρικανικών χωρών. «Ζήτημα καίριας σημασίας είναι η επιστροφή προσφύγων στη Συρία όπου η ειρηνική ζωή αποκαθίσταται» προσέθεσε.

Σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, ο Ρώσος πρέσβης τονίζει πως και οι δυο χώρες ενδιαφέρονται για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων και επιδιώκουν να συμβάλουν σ’ αυτό στον ίδιο βαθμό. «Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας έχει διαχρονικά γερά θεμέλια τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στην πολιτιστική και ανθρωπιστική σφαίρα. Ο πολιτικός διάλογος είναι εντατικός. Βεβαίως η πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας, την οποία διανύουμε, δεν μπορεί να μην την επηρεάζει. Δουλεύουμε όμως μαζί με τους Έλληνες φίλους μας με στόχο να συνεχιστεί η υλοποίηση των κοινών σχεδίων» υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments